ispričao
Čistokrvni Turčin otkrio kako se kuva turska kafa! Nikome neće biti dobro - beskonačno smo grešili
I tursku kafu kuvamo drugačije od njega i njegovih sunarodnika.
Za neke stvari, kao što su sarma, baklava, pa i kafa, znamo da su turska zaostavština.
Sarma je bez sumnje najvećem procentu Srba omiljeno jelo i nešto što rado prinosimo za sto prijateljima iz inostranstva, kako bismo se pohvalili specijalitetom koji je njima stran. Kada su slave, svadbe ili rođendani u pitanju sarma je uvek kraljica trpeze, ali - da li ste se nekada zapitali kako se sprema u Turskoj, zemlji porekla?
Sarma je manja i kiselija
Mi jesmo, pa smo ovo pitanje postavili Tolgi, Turčinu koji već neko vreme živi u našoj prestonoci.
- Mi sarmu pravimo od vinove loze i mnogo je manja. Takođe je i kiselija. Uvijamo ih i u kupus, ali nisu toliko velike kao vaše - objasnio je on uz opasku da Srbi jako vole da menjaju hranu.
To je osetio i kada je probao našu verziju baklave.
Kafa se sipa iz tri puta
Ipak, nije samo hrana to čemu dajemo ličn i pečat. I tursku kafu kuvamo drugačije od njega i njegovih sunarodnika.
- Kod nas se pravi na poptuno drugačiji način i ima mnogo drugačiji ukus. U Turskoj je kafa jača i ima više kajmaka. Kuvamo je tako što, čim stavimo vodu, odmah stavimo i kafu. Kafa se kuva zajedno sa vodom, pa, kad jednom prokuva, sipamo u šoljicu. Drugi put pustimo da prokuva - pa sipamo još malo i onda kad treći put prokuva, ponovo se dospe i to onda bude prava turska kafa. Takođe, mora da se služi u malim šoljama. Pijemo kratku kafu jer je jaka - otkrio nam je Turčin.
Rakija - omiljeno srpsko piće
Kada je nešto naše, izvorno, priznao nam je da voli rakiju - prvesntveno šljivovicu i medovaču, te da se u njegovoj domovini ovo piće sprema preteženo od smokve, grožđa i kruške.
(Espreso/blic žena/prenela PV)