ishrana
Vodite računa kada prekidate post: Ako ne pratite ove smernice, posledice mogu biti strašne - bitno upozorenje
Građani kažu da je umerenost ključ da se ovakvi slučajevi izbegnu
Završen je Vaskršnji post. Ono u čemu većina greši nakon odricanja od hrane je prejedanje, a ljudi neretko završe na Urgentnom centru nakon završetka dugog posta.
Nadimanje, mučnina, napadi žučne kese, sve su to samo neke od posledica naglog prelaska sa posne na mrsnu hranu, nakon velikog posta. Vaskršnja trpeza često bude preobilna i bogata težom hranom, a nama ne bude lako i da odolimo svemu tome.
Građani kažu da je umerenost ključ da se ovakvi slučajevi izbegnu, a nutricionistkinja Milka Raičević objasnila je i kako bi bilo najbolje pristupiti ishrani nakon završenog posta:
Kada se prekida post koji je bio rigorozan moramo biti umereni. Treba popiti neki blagi čaj, na primer nana, a onda uzeti one namirnice koje su u postu bile najzastupljenije, ovas, abedmi, lešnici, orasi i ovseno mleko za početak dana. Za užinu možemo uzeti salatu, ali dodati neku vrstu mesa koju nismo koristili. Polako uvodimo supe, čorbe, večera treba da bude lagana i uz sve to dobro spavati, prošetati.
Raičević kaže da se savezuje da se prvo uvede belo meso, a tek onda crveno, zato što se duže vari, a najviše energije trošimo na varenje crvenog mesa:
- Jagnjetina se još teže vari, iako će ona biti najzastupljenija na trpezama. Uzmite ren, beli luk, mladi luk, olakšajte svoj organizam sa dobro začinjenom zelenom salatom sa limunom ili jabukovim sirćetom.
Ona navodi da u prvom perioda treba izbegavati sve ono što je masno, pohovano ili prženo, jer to organizam prepoznaje kao veliki teret:
- Onda može doći do podrigivanja, dijareje i nadutosti, pa umesto da slavimo moraćemo da se obratimo lekaru ili pijemo terapiju.
U slučaju prejedanja, Raičević kaže da je žvakanje najbitnije:
- Salate su na neki način detoks, pogotovo sa limunom ili nekom vrstom kiseline. Ona će omogućiti lakše varenje. Mozak tek posle 15 minuta dobija signal da ste krenuli da jedete. Samim tim, imaćete problema sa želucem, a moguće je i da aktivirate žučnu kesu zbog previše jaja. Dva cela jaja mogu da se pojedu, belanca koliko god želite, ali ne unositi meso u slučaju da ih pojedete do deset.
Raičević kaže da se hrana vari od 6 do 8 sati, pa je najbolje nakon većeg obroka odmoriti i popiti neki umirujući čaj, pa je navela i da je teško za čoveka da zna kada je sit, pogotovo ukoliko sedimo za istim stolom ili razgovaramo tokom obroka.
Bonus video: