Foto: Dzinnik Darius / Panthermedia / Profimedia

Ukusno

Zaboravite na sate provedene u kuhinji - ovo je brzo i baš jeftino: Ceo pleh ovog kolača košta manje od 1000 dinara

Kremasti kolač od griza i bele čokolade

Objavljeno: 21.04.2025. 17:17h

Ako vam se prijede nešto slatko ili vam stižu gosti koje želite da oduševite na brzinu – imamo pravi recept za vas! Zaboravite na sate provedene u kuhinji, jer ovaj kremasti kolač od griza i bele čokolade se pravi bez rerne, a ukusom podseća na ledene kocke, samo još bogatije i mekše.

Kremasti kolač od griza i bele čokolade je savršena kombinacija jednostavnosti i elegancije, uz podlogu od keksa i fil koji se topi u ustima. Idealan je za sve prilike – od porodičnog ručka do neplanirane posete, a u nastavku otkrijte recept za poslasticu koja će vam postati omiljena.

Kremasti kolač od griza i bele čokolade

Potrebno je:

– 125 g petit keksa

– 1 litra mleka

– 200 g griza

– 180 g šećera

– 130 g maslaca

– 50 g bele čokolade

– šlag za ukras

– po želji mleveni lešnici, bademi ili keks za ukras

Priprema:

Petit keks umakati u malo mleka i poređati na pleh dimenzija 20 puta 30 centimetara obložen folijom ili pek papirom.

Odvojiti malo mleka od litra i pomešati s grizom i šećerom, a ostatak mleka staviti na vatru da zavrije.

U uzavrelo mleko umešati smesu s grizom te lagano kuvati dok se ne zgusne kao puding. U vreli krem dodati belu čokoladu, promešati, pokriti prozirnom folijom i ostaviti da se hladi. Izmiksati maslac i postepeno mu dodavati ohlađen krem. Krem istresti u kalup na petit keks. Po želji izmiksati jedan šlag ili 200 ml pavlake za šlag i premazati kolač.

Dodatno kolač možete posuti mlevenim lešnicima, orasima, bademima ili mlevenim keksom. Dobro ohladiti, najbolje preko noći.

Bonus video:

(Espreso / Bilc žena/ Prenela:M.S.)