Foto: printscreen/youtube/ Kuhinja Sunčane Staze

POGLEDAJTE

Stara, dobra lukovina je najbolja za farbanje jaja: Uz ovaj starinski recept boja uvek bude predivna

A kakvu ćete boju dobiti zavisi od

Objavljeno: 18.04.2025. 14:16h

Stara, dobra lukovina je najbolja za farbanje jaja – uz ovaj starinski recept boja uvek bude predivna!

Farbanje jaja u lukovini donosi ne samo prelepe boje već i očuvanje tradicije koja seže duboko u našu prošlost. Kao što su naše bake nekada s ljubavlju farbale jaja na ovaj način, tako i danas mnogi ponovo otkrivaju lepotu prirodnih boja, izbegavajući hemikalije i vraćajući se korenima, prenosi danas.rs.

A kakvu ćete boju dobiti zavisi od:

– Količine ljuski luka koje koristite.

– U koliko vode kuvate ljuske luka.

– Boje jajeta, odnosno da li je u pitanju belo jaje ili smeđe, jer proizvodi različite nijanse boje.

Kako da ne ‘razbijete jaje’

Kuvanje jaja direktno u boji može zvučati pomalo riskantno. Šta ako jaje pukne kada ga umočite i unutra se potpuno oboji? Bez brige, ovo je veoma malo verovatno da će se desiti sve dok u vodu dodate dobru količinu soli, što pomaže da se jaje ne razbije. Važno je i da jaja spuštate nežno u vodu, a ne da ih ubacujete.

Ono što vam je potrebno je:

– 2,5 litara vode – ljuske od 10 velikih lukova – 200 ml vinskog sirćeta – 2 kašike soli – 10 jaja – svinjska mast – papirni ubrusi

Dodajte ljuske luka u srednju šerpu za kuvanje.

Sipajte 2,5 litra vode i 200 ml sirćeta u šerpu. Dodajte so i pustite da provri. Smanjite temperaturu na srednje i kuvajte na laganoj vatri oko 40 minuta. Sklonite sa vatre i ostavite da se ohladi 10-15 minuta.

Farbanje jaja:

Dobro operite jaja i osušite ih kuhinjskim ubrusom. Kašikom pažljivo jedno po jedno jaje umočite u boju. Kada ste dodali sva jaja u šerpu, vratite šerpu na vatru i kuvajte na srednjoj temperaturi oko 30 minuta. Sklonite sa vatre i ostavite jaja u šerpi da odstoje barem pola sata. Prebacite jaja na tanjir i ostavite ih da se osuše. Ne trljajte jaja dok su još mokra.

Premazivanje jaja:

Na papirni ubrus stavite malo domaće masti i nežno svako jaje utrljajte dok ne postane sjajno sa svih strana.

(Espreso/Krstarica/)