Uskršnja pogača, Foto: Espreso

zavolećete je

Ova Uskršnja pogača je mekša od duše, a mirisnija od uspomena! Toliko je moćna da okuplja celu porodicu

Ne zahteva mnogo vremena ni kulinarskog umeća, ali garantuje da će cela kuća mirisati na praznik i detinjstvo.

Objavljeno: 16.04.2025. 07:53h

Uskoro nam se približava Uskrs, a srce praznične trpeze u Srbiji jeste domaća pogača.

Bogata ukusima i uspomenama, ovaj recept ćete odmah zavoleti.

Ne zahteva mnogo vremena ni kulinarskog umeća, ali garantuje da će cela kuća mirisati na praznik i detinjstvo.

Sastojci za Uskrsšnju pogaču

Uskršnja pogačafoto: Printscreen/Youtube/Letina kuhinja

1 kg brašna

500 ml mleka

3 jajeta

1 dl ulja

1 kašika šećera

1 kašika sirćeta

1 kašika soli

150 g putera

1 kesica suvog kvasca

susam za posipanje

Priprema Uskršnje pogače

U toplo mleko dodajte kvasac i kašiku šećera, pa ostavite desetak minuta na toplom da nadođe. Kada kvasac proradi, umešajte ulje, dva jajeta, so i sirće, pa sve dobro sjedinite.

Postepeno dodajte brašno i mesite testo – ručno ili mikserom sa nastavcima za testo – dok ne postane glatko i počne da se odvaja od posude.

Oblikujte kuglu, stavite je u blago nauljenu činiju, pokrijte krpom i ostavite na toplom da naraste najmanje sat vremena.

Nadošlo testo premesite, pa ga razvucite u deblji pravougaonik na pouljenoj površini. Premažite ga omekšalim puterom. Podelite testo na dva dela i urolajte svaki u rolat, pa ih međusobno ispletite kao pletenicu.

Savijte je u krug i pažljivo prebacite u podmazani okrugli pleh. Ostavite da ponovo narasta još oko 30 minuta.

Pre pečenja premažite razmućenim jajetom, pospite susamom i pecite u unapred zagrejanoj rerni na 180 stepeni, dok ne dobije zlatno-smeđu boju.

U središnjem delu pogače, dok je još topla, možete smestiti šarena vaskršnja jaja – za dodatni praznični efekat.

Kidajte pogaču dok je još topla i uživajte u svakom zalogaju.

(Espreso/ona.telegraf/prenela PV)