Voćna torta, ilustracija, Foto: A Z / Panthermedia / Profimedia

ukusna, a prelepa!

Recept za prolećnu voćnu tortu koju možete da poslužite i za Uskrs! Puna voća, lagana, kremasta, fil kao pena

Idealna za praznike i lepo vreme! Sprema se za čas, ne goji i puna je voća.

Objavljeno: 02.04.2025. 13:25h

Ko voli voćne torte, ovu će obožavati. Možete je poslužiti za Uskrs, biće kraljica trpeze.

Sastojci:

Za koricu:

5 jaja

5 kašika šećera

2 kašike prezli

2 kašike brašna

1 ravna kašika kakaoa

7 kašika mlevenih oraha

na vrh noža praška za pecivo

Za fil:

800ml mleka

6 kašika šećera

100 gr pudinga od jagoda

2 kašike gustina

250 gr margarina

200 gr šećera u prahu

200 ml slatke pavlake

za preliv:

200 ml mleka

2 kašike šećera

Umutiti posebno belanca sa šećerom. Zatim dodati jedno po jedno žumance. Kada je sve penasto umućeno, lagano umešajte sve suve sastojke koje ste prethodno sve zajedno pomešali. U plehu veličine 38cm x 27cm staviti papir za pečenje i razvući smesu. Peći na 200 stepeni.

foto: Zoonar GmbH / Alamy / Profimedia

Od 800ml mleka odvojite malo da bi razmutili puding i gustin. Ostalu količinu stavite sa 6 kašika šećera da provri. Kada ste skuvali fil, ostavite ga da se ohladi. Za to vreme umutite margarin sa šećerom u prahu. Kada se fil ohladi pomešajte ga sa umućenim margarinom. Koru iseći po dužini na tri dela. Dobijene šnite natapati mlekom koje smo zasladili šećerom, a zatim filovati. Odozgo premazati umućenom slatkom pavlakom.

Bonus video:

(Espreso/J.R)