žena majstor
Jelena iz Medveđe po staroj recepturi pravi ajvar, džem, pinđur: Bez aditiva - ovo je tajna njenog biznisa
Sve se priprema ručno
U pograničnoj maloj opštini na jugu Srbije – Medveđi, Jelena Miletić počela je pre tri godine da proizvodi ajvar i džemove.
Prema staroj porodičnoj recepturi pod nazivom „Zavičaj u tegli“. U Jeleninoj preduzetničkoj radionici pravi se ajvar, pinđur, ljutenica, sataraš, džemovi i slatka.
- Preduzetničku radionicu osnovala sam 2021. godine. Iz godine u godinu proizvodnja se povećava, očekujem da ćemo uskoro dostići maksimum jer mi ne proizvodimo velike količine i ne radimo veliku serijsku proizvodnju - kaže Jelena.
Ajvar se priprema ručno, kaže ona, na tradicionalan način na šporetima „smederevcima”.
- Za pravi domaći ajvar potrebno je mnogo vremena, truda i posvećenosti. Ajvar se pravi tako što se paprika peče na “smederevcima”, ručno se ljušti, zatim melje ili cepka (zavisi koji ajvar kuvamo mleveni ili cepkani) i na kraju se dugo kuva - kaže ona.
Domaće, bez aditiva
Sve se priprema ručno i ne planira ni ubuduće da proizvodi velike količine, jer se to i ne može postići sa tradicionalnim načinom proizvodnje.
- To je nemoguće jer se kod nas sve ručno radi, od pranja paprika do kuvanja - kaže Jelena koja sve radi sama uz pomoć njene porodice i godišnje proizvede ukupno 5.000 tegli ajvara, džemova i slatkog.
Isto tako, za proizvodnju džemova dosta pažnje posvećuje biranju plodova, svi proizvodi iz njene radionice, kako kaže, sadrže najkvalitetnije voće ili povrće.
- Trenutno naši proizvodi se prodaju samo na domaćem tržištu, još nismo počeli da izvozimo, nadam se da će se u nekom periodu i to promeniti - kaže vlasnica ove radnje u kojoj voće za svoje proizvode nabavlja od lokalnih proizvođača, a papriku iz okoline Leskovca
Proizvodi koji se pripremaju po starinskoj recepturi ne sadrže konzervanse i aditive, kaže Jelena, ali su skuplji na tržištu u odnosu na industrijski proizvedenu zimnicu.
- Kupci uglavnom prvo gledaju cenu. Naši kupci su oni koji prepoznaju kvalitet, pravi ajvar ili džem i koji paze koju hranu kupuju. Tako da ne razmišljam mnogo o konkurenciji. Svi imamo svoje kupce i poštujem svačiji rad - napominje ona.
Socijalno zeleno preduzetništvo
U Jeleninoj radionici prerađuje se i paprika i u planu je da se preradi 14 tona paprike, tako da iskoristi i ostatke za proizvodnju bio sapuna i prirodne kozmetike.
U Jablaničkom okrugu postoji mnogo malih proizvođača ajvara, a prema procenama Republičkog zavoda za statistiku (RZS) na osnovu prodaje iz ovog kraja, kako ona kaže, ostaje oko 21 hiljada tona bio-otpada koji se baca i nalazi na divljim deponijama.
Konzorcijum koji se bavi proizvodnjom podržao je projekat „EU za Zelenu Agendu u Srbiji“, koji finansira Delegacija Evropske unije u Srbiji, a sprovodi Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Srbiji u partnerstvu sa Ministarstvom zaštite životne sredine, u saradnji sa Ambasadom Švedske i Evropskom investicionom bankom.
Konzorcijum je podržan, kako ona kaže, kako bi se podigli kapaciteti žena u lokalnoj zajednici devastirane opštine Medveđa i omogućio razvoj socijalnog zelenog preduzetništva.
Bonus video: