Sočivo, Foto: Printscreen Youtube/Valentina Vuk Mašković

brzinski

Ovo je najbrža čorba od sočiva koja skida višak! Prži kilograme kao od šale, a rešava i ovaj problem

Ona pomažu u regulisanju nivoa šećera u krvi, podržavaju zdravlje srca i podstiču osećaj sitosti, što može da pomogne u kontrolisanju težine

Objavljeno: 17.03.2025. 14:40h

Sočivo je izvrstan izvor biljnog proteina, što ga čini idealnim za vegetarijance i vegane. Osim toga, bogato je vlaknima, koja su ključna za zdravlje probavnog sistema.

Ona pomažu u regulisanju nivoa šećera u krvi, podržavaju zdravlje srca i podstiču osećaj sitosti, što može da pomogne u kontrolisanju težine.

A kako biste iskoristili sve prednosti ove zdrave namirnice, napravite čorbu od sočiva.

Potrebno je:

- 200 g crvenog sočiva

- glavnica crvenog luka

- jedna crvena paprika

- 2 šargarepe srednje veličine

- vezica peršunovog liđća

- 1 lovorov list

- biber po ukusu

- pola kašičice korijandera u prahu

- pola kašičice belog luka u prahu

- pola limuna

- crvena ljuta papričica

Priprema:

foto: Hendrik Fuchs / Panthermedia / Profimedia

Sočivo dobro operite u nekoliko voda i ostavite preko noći u posudi sa vodom. Sutradan vodu prospite, sipajte drugu i, kada provri, prospite i tu vodu.

Ponovo sipajte vodu i dodajte sitno seckano povrće. Posle 15 minuta dodajte začine i kuvajte desetak minuta.

Kada skinete sa vatre, dodajte limunov sok i sitno seckan peršun. Ko voli ljuto, može da doda i svežu ljutu papričicu.

Zašto je sočivo superhrana?

Sočivo ima veoma nizak sadržaj masti, a istovremeno sadrži zdrave masti koje su korisne za srce. Konzumacija hrane sa niskim sadržajem masti može pomoći u smanjenju rizika od srčanih oboljenja i drugih zdravstvenih problema.

Sadrži i značajne količine ključnih vitamina i minerala, kao što su folna kiselina, gvožđe, magnezijum, fosfor, kalijum i cink. Ovi hranljivi sastojci podržavaju funkcije imunog sistema, zdravlje kostiju, proizvodnju crvenih krvnih zrnaca, i mnoge druge telesne funkcije.

Zbog visokog sadržaja vlakana, sočivo pomaže u održavanju stabilnog nivoa glukoze u krvi. Ovo je posebno korisno za osobe koje imaju dijabetes ili su u riziku od dijabetesa, jer pomaže u sprečavanju naglih porasta šećera u krvi nakon obroka.

Uključivanje sočiva u ishranu može da donese mnoge zdravstvene koristi i da doprinese raznovrsnoj i uravnoteženoj ishrani.

(Espreso/blic žena/prenela PV)