ukusno
Staro jelo koje obožavaju mnoge generacije: Ovako su ga naši stari spremali, veoma je hranljivo
Ovo jelo se vezuje za pastire pošto je generalno bilo karakteristično za planinske krajeve.
Belmuž je tradicionalno staro srpsko jelo uz koje su uživale generacije i generacije, a najčešće se vezuje za planinske krajeve.
Ovo jelo se vezuje za pastire pošto je generalno bilo karakteristično za planinske krajeve, a recept je jako prost i garantuje da će vam držati sitost. Za pripremu je potrebno izuzetno malo vremena i truda, a ukus može biti očaravajući, prenosi Glossy.
Sastojci
- Sir – mladi punomasni ili kravlji ili ovčiji (bolji je ukus ako se pomeša više vrsta)
- Kukuruzno ili pšenično brašno – oko 300 grama (može i malo više, u zavisnosti od gustine koju želite da dobijete)
- So – 1 do 3 male kašike (u zavisnosti od toga koliko je sir slan)
Priprema:
Prvi isecite sir na komade, a onda ga stavite u jednu malo veću kuhinjsku posudu. Upalite ringlu na 2 ili 3 i lagano ga zagrevajte na niskoj temperaturi. Nikako nemojte pojačavati kako se ne bi desilo da vam sir izgori.
Nakon što se sir otopi, dodajte so i brašno mešajte neko vreme varjačom. Količinu soli odredite po sopstvenom ukusu, kao i u zavisnosti od toga koliko je sam sir slan.
Bonus video:
(Espreso/Krstarica/prenela:B.S.)