Foto: Fabin Ponce / Alamy / Alamy / Profimedia

majstorski

Starinsko jelo koje može da traje nekoliko dana: Podvarak iz rerne uvek je dobar izbor, svaki zalogaj je uživanje

Ako spremite količniski više podgrevajte ga samo onoliko koliko vam treba i možete imati ukusan ručak cele nedelje

Objavljeno: 25.02.2025. 14:31h

Mnoge domaćice više ne znaju šta da kuvaju za ručak, a spremanje oduzima dosta vremena. Upravo zbog toga pribegavaju raznim trikovima.

Jedan od njih je da spremite jelo poput kiselog kupusa ili podvaraka, veću količinu, a onda uz to dodate svaki dan nešto lagano i eto ručka za sedam dana.

Donosimo vam jedan od najlepših recepata za podvarak iz rerne, koji stavite da se kuva, a vi možete da radite sve drugo i da ne trošite svoje dragoceno vreme.

Potrebno je:

  • 2 glavice kiselog kupusa
  • 1 kg crnog luka
  • pola kg šargarepe
  • malo masti
  • suva rebra (300 g)
  • suva slanina (300 g)
  • malo bibera u zrnu
  • malo aleve paprike
  • lovorov list
  • malo začina

Priprema:

Kupus dobro operite, ako je mnogo kiseo ili slan neka stoji preko noći u hladnoj vodi. Zatim ga iscedite i isecite na sitno. U tepsiju u kojoj ćete ga peći (a može i u krčku) stavite malo masti. Zatim jedan red kupusa, pa odozgo rebra, začine, biber, papriku, lovor, zatim opet red kupusa, pa red slanine. Odozgo završite s kupusom.

Stavite da se krčka u rernu oko 3 sata na tihoj vatri. Na kraju malo pojačajte da se uhvati korica.

Podgrevajte samo onoliko koliko ćete da pojedete, a ostalo držite u frižideru. Ovako, kupus može da stoji do 7 dana. Ako ne pojedete stavite u zamrzivač, jer je ovako ukusan obrok šteta da bacite.

Bonus video:

(Espreso/Glossy/Ilić Milica/prenela:B.S.)