Breskvice, Foto: Printscreen/youtube/Silvana's Kitchen

uživaćete

Ovo je najlepši recept za breskvice! Ne zna se da li su sočnije ili aromatičnije, uživaćete za sve pare

Sočne, aromatične i sa prelepim džemom od kajsije čine ih savršenim izborom za sve ljubitelje slatkiša

Objavljeno: 25.02.2025. 12:42h > 12:47h

Breskvice su omiljeni starinski kolačići koji mame izgledom a onda i ukusom.

Sočne, aromatične i sa prelepim džemom od kajsije čine ih savršenim izborom za sve ljubitelje slatkiša koji žele uživati u jednostavnom, ali zaista ukusnom kolaču.

SASTOJCI

Breskvicefoto: Printscreen/Youtube/SilvanasKitchen

Za testo:

3 jaja 200 g šećera 200 ml ulja 200 ml mleka 8 kašika oštrog brašna 1 kašičica soda bikarbone 650-700 g oštrog brašna

Za nadev:

500 g džema od kajsija 100 ml ruma izdubljene mrvice

Još:

2 x 85 ml vode crvena i žuta prehrambena boja aroma jagode (po želji) kristal šećer za valjanje

PRIPREMA

Testo

Stavite u posudu jaja i šećer pa žicom dobro izmešajte, postepeno dodavajući ulje, mleko i 8 kašika brašna pomešanih sa soda bikarbonom. Ovu smesu ostavite u frižideru 2 sata.

Potom dodajte još brašna i rukom zamesite glatko testo. Ako se jako lepi, dodajte još par kapi ulja. Testo treba biti lagano i ne pregusto da breskvice ne bi bile tvrde, zato postepeno dodajte brašno a koliko će trebati, zavisiće od veličine jaja.

Od smese otkidajte male hrpice testa težine oko 10 g i oblikujte kuglice veličine trešnje. Svaku kuglicu dobro izvaljajte dlanovima da bi bile skroz glatke, inače mogu pucati prilikom pečenja. Kuglice slažite na veliki pleh od rerne obložen papirom za pečenje i pecite u zagrejanoj rerni na 160 stepeni tako da ostanu svetle, nekih 15-18 minuta.

Pečene kuglice još tople izdubite oštrim nožićem sa donje strane, pazeći da se ne ošteti gornja površina i da ne popucaju.

Ostatke testa ubacite u posebnu posudu i sameljite u mrvice.

Nadev

Mrvice pomešajte sa džemom i rumom. Napunite nadevom kesicu kojoj otsečete vrh i punite izdubljene kuglice, pa lepite po dve zajedno. Možete ih puniti i kašičicom ako vam je lakše. Višak nadeva obrišite sa strane i stavite u frižider da se malo stegnu.

Ukrašavanje

Ulijte po 85 ml vode u dve posudice, pa u jednu dodajte žutu boju a u drugu crvenu i po želji aromu jagode. U treću posudicu sipajte kristal šećer.

Svaku breskvicu provucite najpre kroz žutu boju po sredini, a onda krajeve umočite u crvenu boju. Slažite ih na papirni ubrus da se malo ocede od viška vode. Napravite tako nekih 10-ak breskvica pa ih uvaljajte u kristal šećer. Ponavljajte postupak sa svim breskvicama.

Breskvice ostavite do sledećeg dana da omekšaju i da se malo osuše, pokrivene papirnom salvetom. Potom ih čuvajte zatvorene u kutiji. Što duže stoje, sve su bolje.

(Espreso/Srbija danas/prenela PV)