uživaćete
Ovo je najlepši recept za breskvice! Ne zna se da li su sočnije ili aromatičnije, uživaćete za sve pare
Sočne, aromatične i sa prelepim džemom od kajsije čine ih savršenim izborom za sve ljubitelje slatkiša
Breskvice su omiljeni starinski kolačići koji mame izgledom a onda i ukusom.
Sočne, aromatične i sa prelepim džemom od kajsije čine ih savršenim izborom za sve ljubitelje slatkiša koji žele uživati u jednostavnom, ali zaista ukusnom kolaču.
SASTOJCI
Za testo:
3 jaja 200 g šećera 200 ml ulja 200 ml mleka 8 kašika oštrog brašna 1 kašičica soda bikarbone 650-700 g oštrog brašna
Za nadev:
500 g džema od kajsija 100 ml ruma izdubljene mrvice
Još:
2 x 85 ml vode crvena i žuta prehrambena boja aroma jagode (po želji) kristal šećer za valjanje
PRIPREMA
Testo
Stavite u posudu jaja i šećer pa žicom dobro izmešajte, postepeno dodavajući ulje, mleko i 8 kašika brašna pomešanih sa soda bikarbonom. Ovu smesu ostavite u frižideru 2 sata.
Potom dodajte još brašna i rukom zamesite glatko testo. Ako se jako lepi, dodajte još par kapi ulja. Testo treba biti lagano i ne pregusto da breskvice ne bi bile tvrde, zato postepeno dodajte brašno a koliko će trebati, zavisiće od veličine jaja.
Od smese otkidajte male hrpice testa težine oko 10 g i oblikujte kuglice veličine trešnje. Svaku kuglicu dobro izvaljajte dlanovima da bi bile skroz glatke, inače mogu pucati prilikom pečenja. Kuglice slažite na veliki pleh od rerne obložen papirom za pečenje i pecite u zagrejanoj rerni na 160 stepeni tako da ostanu svetle, nekih 15-18 minuta.
Pečene kuglice još tople izdubite oštrim nožićem sa donje strane, pazeći da se ne ošteti gornja površina i da ne popucaju.
Ostatke testa ubacite u posebnu posudu i sameljite u mrvice.
Nadev
Mrvice pomešajte sa džemom i rumom. Napunite nadevom kesicu kojoj otsečete vrh i punite izdubljene kuglice, pa lepite po dve zajedno. Možete ih puniti i kašičicom ako vam je lakše. Višak nadeva obrišite sa strane i stavite u frižider da se malo stegnu.
Ukrašavanje
Ulijte po 85 ml vode u dve posudice, pa u jednu dodajte žutu boju a u drugu crvenu i po želji aromu jagode. U treću posudicu sipajte kristal šećer.
Svaku breskvicu provucite najpre kroz žutu boju po sredini, a onda krajeve umočite u crvenu boju. Slažite ih na papirni ubrus da se malo ocede od viška vode. Napravite tako nekih 10-ak breskvica pa ih uvaljajte u kristal šećer. Ponavljajte postupak sa svim breskvicama.
Breskvice ostavite do sledećeg dana da omekšaju i da se malo osuše, pokrivene papirnom salvetom. Potom ih čuvajte zatvorene u kutiji. Što duže stoje, sve su bolje.
(Espreso/Srbija danas/prenela PV)