Kolač, Foto: David Tonelson / Alamy / Alamy / Profimedia

slatkiši

Kremasta poslastica koja nema konkurenciju: Ljubitelji kokosa joj neće odoleti, ko jednom proba poželeće ponovo

Svaki zalogaj ove nežne poslastice bile prava eksplozija ukusa na nepcima, a priprema se vrlo brzo i jednostavno.

Objavljeno: 24.02.2025. 17:41h

Starinski kolači s mekanom korom i kremastim filom proveren su način da se zasladite sa stilom posle ručka, a oni se uglavnom pripremaju vrlo brzo i jednostavno.

Jedan od takvih slatkiša je lagani kokos kolač sečen na kocke koji ne može da ne uspe, a ima fenomenalan spoj ukusa kokosa i čokolade.

Po želji možete posuti kolač kokosom ili ga odozgo namazati šlagom ili posuti šećerom u prahu, a u svakom slučaju ćete dobizi dezert koji se pamti.

Sastojci:

Za testo

  • 4 jajeta
  • 5 kašika šećera
  • 1 kesica vanilin šećera
  • 5 kašika brašna
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 100 ml ulja
  • 100 ml vode
  • (opciono) 1 kašika arome ruma
  • 1 kašika kakao praha

Za fil

  • 200 g kokosovog brašna
  • 150 g margarina (na sobnoj temperaturi)
  • 1 l mleka
  • 5 kašika brašna
  • 5 kašika šećera
  • 1 kesica pudinga od vanile

Za glazuru

  • 200 g čokolade
  • 4 kašike ulja

Priprema

Uključite rernu da se greje na 200 stepeni.

Umutite belanca u čvrst sneg, uz postepeno dodavanje šećera i vanilin šećera. Na kraju dodajte žumanca i miksajte dok se lepo ne sjedini.

Potom ubacite ostale sastojke: ulje, vodu i, po želji rum, pa brašno, prašak za pecivo i kakao, pa pažljivo promešajte varjačom. Prelijte u tepsiju koju ste obložili pek papirom, pa pecite oko 25-30 minuta.

Za fil, u 200 ml mleka prokuvalog sipajte brašno, šećer i puding od vanile, pa promešajte, stavite na vatru da se zgusne uz neprestano mešanje i sklonite na stranu da se malo prohladi.

Zatim u to dodajte margarin i umutite mikserom, pa na kraju dodajte 150 g kokosovog brašna. (Ukoliko je fil ređi nego što želite, stavite ga u zamrzivač na pola sata da se stvrdne).

Fil nanesite na pečenu koru, pa prelijte čokoladom koju ste otopili sa uljem. Pospite preostalih 50 g kokosa, pa stavite u frižider da se stegne.

Bonus video:

(Espreso/Glossy/T.S.R./prenela:B.S.)