prijatno
Turski burek kojem niko ne može odoleti: Slasno pecivo puno sočnog fila, majstorski recept sa kojim nema greške
Ako vam je potreban recept za turske pitice koje se prave na brzinu, ovaj će vam se sigurno dopasti.
Burek je obožavan od Vardara do Triglava, ali nigde se ne pravi kao tamo odakle nam je i došao – sa Istoka.
U turskoj kuhinji se pravim burekom smatra jelo od kora, sira i peršuna, koje može da se pravi na razne načine, a uglavnom je u pitanju pita složena u tepsiji, koja se seče na trouglove.
Međutim, postoji mnogo načina da se oblikuje burek, pa čak i da se skrati vreme pripreme, a jedan od njih je cigara-burek koji se prži u tiganju.
Sastojci:
- 1 pakovanje gotovih kora za pitu
- 600 g sitnog sira
- 2 jajeta
- 100 g peršuna
- ulje po potrebi
- so po ukusu
Priprema
Umutite jaja u dubljoj činiji, pa tome dodajte sir i peršun. Obavezno probajte sir da vidite koliko je slan, pa u skladu s time dodajte so.
Isecite kore za pitu na dva dela, pa te polovine isecite dijagonalno, da dobijete trouglove.
Na širi deo trougla kašikom stavite fil, pa motajte prema užem delu, tako da dobijete pituljice u obliku cigare. Dok motate, preklapajte bočne ivice kako nadev ne bi cureo, a pred kraj četkicom umočenom u vodu ili ulje nakvasite krak trougla da bi se kora lepo zalepila i da ne dođe do odmotavanja.
Zagrejte ulje u tiganju, pa spuštajte mini-pite u vrelo ulje i pržite nekoliko minuta, dok ne dobiju finu zlatnu nijansu, pa okrenite i pržite još malo.
Bonus video:
(Espreso/Glossy/T.S.R./prenela:B.S.)