ukusno do bola
Žene u Jugoslaviji su ovo stalno pravile za doručak: Recept se nije menjao od tad, meko i vazdušasto pecivo
Čuvene pletenice
Recept za jugoslovenske pletenice je tu!
Idealne su za doručak ili večeru i kao iz pekare da su izašle.
Potrebno je:
3 dl mleka
1/2 kockice svežeg kvasca
1 kašičica šećera
6 kašika ulja
500 g brašna
1,5 kašičica soli
1 žumance
po želji susam
U 1 dl mlakog mleka dodati šećer, kašičicu brašna i kvasac, i ostaviti nekoliko minuta da kvasac počne da raste. U brašno dodati so, ostatak mleka, ulje i kvasac i umesiti glatko testo koje treba da odstoji 15-ak minuta. Od testa praviti zmijice, a od jedne i po zmijice napraviti jednu pletenicu. Pletenice poređati u pleh, premazati ih ulupanim žumancetom i posuti susamom. Ko voli zrnevlje može ih posuti i lanom i semenkama suncokreta. Peći ih 20-ak minuta na oko 200 stepeni. Pečene prekriti krpom i ostaviti da odstoje 10-ak minuta.