Kiseli kupus, Foto: Printscreen/Youtube/Kuhinja Recepti

pažnja

Srbi ovu namirnicu obožavaju, a Nemci je stavljaju u dinstani kupus! Tvrde da obavlja sav posao

U pitanju je nemačko jelo od dinstanog kupusa, a po nekom njihovom pravilu se koristi ljubičasti kupus.

Objavljeno: 28.01.2025. 13:36h

U Nemačkoj se dinstani kupus zove rotkohl i jako je specifičan. U pitanju je nemačko jelo od dinstanog kupusa, a po nekom njihovom pravilu se koristi ljubičasti kupus.

Da bi bio ukusniji, oni na početku pripreme dodaju - slaninu, sastojak koji složćemo se u Srbiji svi volimo. Upravo slanina će pustiti svoju masnoću na koji se kupus kasnije disnta i automatski dobija bolji i lepši ukus.

Isto tako, podjednako dobru notu ukusa daje i - jabuka, verovali ili ne, posebno ako želite da dodate slatko-kiseli ukus svom jelu. Uz to, dovoljno je da dodate i malo jabukovog sirćeta u kupus koji će čuvati oni lepu, zlatnu boju kupusa koju je dobio kiseljenjem u buretu.

Kako se sprema rotkohl?

Ljubičasti kupusfoto: Printscreen YouTube/Kruna VD

1 glavica ljubičastog kupusa

1 glavica crnog luka

3 šnita slanine

1 jabuka

2 kašike jabukovog sirćeta

1 kašika ulja

1 kašika šećera

so

biber

Priprema rotkohla:

Pre svega slaninu i crni luk isecite što sitnije, a jabuku na sitnije kocke, pa samo slaninu stavite da pržite, sve dok ne postane hrskava. Kada postane hrskava, izvadite je na ubrus da upije masnoću, pa u isti tiganj pržite sitno seckan crni luk i dinstajte na laganoj temperaturi oko pet minuta.

Posle toga, kupus možete proprati ispod mlaza vode, ali i ne morate ukoliko volite rasol, pa ga isecite na trakice. Kada isečete sav kupus, dodajte ga u tiganj sa crnim lukom, pa istovremeno ubacite i jabuku, šećer, so i biber, pa promešajte da se sve sjedini.

Po potrebi, da ne bi zagorelo, dodajte malo vode, a uz to ta tekućina će pomoći kupusu da brže omekša. Potrebno je da ga dinstate oko 45 minuta pa sve do sat vremena.

Kada dinstanje bude pri kraju, dodajte mu jabukovo sirće i po potrebi soli, to morate da vidite, zavisi od ukusa da li vam je dovoljno slano ili ne. Dobro ponovo promešajte, pa sklonite sa ringle i pospite po želji seckani peršun i prethodno prženu slaninu i jelo je spremno za posluženje.

Prijatno!

(Espreso/ona.telegraf/prenela PV)