Foto: printscreen/ youtube/ na Samirin način

recept

Omiljeni kuvar Srba otkrio trik koji će domaćicama promeniti život: Sada ćete ih lakše praviti, a ukus kida...

Morate ih probati

Objavljeno: 27.01.2025. 07:14h > 07:16h

Džejmi Oliver ima recept za njoke koji ne zahteva mnogo namirnica, a samim ti je i jeftin. Ovo ukusno jelo pravi se lako, uključujući i domaću testeninu od brašna i krompira.

Kremaste njoke sa graškom i slaninom su pravo jelo za današnji ručak!

Potrebno je:

- 1 kg krompira

- 80 g brašna, plus dodatno za posipanje

- Četiri trake dimljene slanine

- Dva čena belog luka

- 200 g zamrznutog graška

- 150 ml pavlake za kuvanje

- 75 g starog čedar sira

foto: FotoFoodTeam / Foodies / Profimedia

Priprema:

1. Operite krompir i skuvajte ga kao i inače. Kada se ohladi, izgnječite ga na velikoj čistoj dasci. Začinite morskom solju i crnim biberom po ukusu, pa rukama umešajte brašno.

2. Mesite testo na površini posutoj brašnom dok ne postane elastično, zatim ga podelite na četiri jednaka dela i svaki oblikujte u kobasicu debljine oko 2 cm. Isecite ih na komade dužine 3 cm, zatim svaki blago pritisnite na dno viljuške kako biste dodali brazde koje će pomoći da sos bolje prijanja, ili ih jednostavno oblikujte u kuglice.

3. Napunite veliki lonac vodom i sačekajte da provri. U međuvremenu grubo isecite slaninu i pržite je sa prstohvatom crnog bibera u velikom nelepljivom tiganju na srednje jakoj temperaturi 3 minuta ili dok ne postane zlatna i hrskava.

4. Fino isecite beli luk i umešajte ga, kuvajući jedan minut, zatim dodajte malo vode i zamrznuti grašak. Kuvajte dva minuta ili dok grašak ne omekša, blago ga gnječeći gnječilicom za krompir. Umešajte pavlaku, skinite tiganj sa vatre i u smesu narendajte većinu sira.

5. Kuvajte njoke u ključaloj slanoj vodi 2 do 3 minuta, odnosno dok ne isplivaju na površinu. Koristite kašiku sa rupicama da ih izvadite i prebacite u sos, dodajući malo vode u kojoj su se kuvali ako je potrebno da razredite. Poslužite sa narendanim sirom.

Bonus video:

(Espreso/Žena.rs/Prenela:M.S.)