Kačmak, Foto: Printscreen/Youtube/MamaJela

važna stvar

Ovo je najzdraviji doručak na svetu: Od njega mršavite, probava radi kao švajcarski sat, creva se čiste....

Kada je reč o kukuruznom brašnu, dovoljno je reći da ga mogu jesti i bebe nakon petog meseca života i to vam već dovoljno govori koliko je ono zdravo za celo telo.

Objavljeno: 17.01.2025. 12:21h > 12:24h

Kačamak ili palenta sadrži dovoljno minerala, nutrijenata i vitamina koji su neophodni našem telu. Palenta je odlična u otklanjanju viška kilograma, jer takođe utiče i na dobro i zdravo varenje hrane.

Kukuruzno brašno sadrži veliki niz hranljivih supstanci. To brašno je veliki izvor folata, vitamina B6, K i E, pantotenske kiseline, tijamina, riboflavina i nijacina. Takođe može se pohvaliti sa velikim sadržajem fosfora, magnezijuma, cinka, kalijuma, bakra, selena i mangana.

foto: Dejan Krsmanovic / Alamy / Alamy / Profimedia

100 g palente sadrži oko 380 kalorija. Ona u svom sastavu ima samo prirodne materija tako da su i njeni ugljeni hidrati i lipidi pozitivni za ljudski organizam.

Dobrobiti palente

Ubrzava metabolizam

Jača imunitet kod dece

Smanjuje rizik od kancera debelog creva i pojave hemoroida

Smanjuje holesterol

Sprečava gojaznost

Dijeta sa palentom – jelovnik za 4 dana

foto: Printscreen/Youtube/ RIZNICA TAJNI

Ponedeljak

Doručak: 100 g palente, šolja niskomasnog jogurta i jedan krastavac Ručak: 100 g palente, 50 g mladog sira i jedan paradajz Večera: 100 g palente, šolja kefira

Utorak

Doručak: 200 g palente, šolja niskomasnog jogurta i jedan krastavac Ručak: 200 g palente, 50 g mladog sira i jedan paradajz Večera: 100 g palente, šolja kefira

Sreda

Doručak: 200 g palente, šolja niskomasnog jogurta i jedan krastavac Ručak: 200 g palente, 50 g mladog sira i jedan paradajz Večera: 200 g palente, šolja kefira

foto: Printscreen / Youtube

Četvrtak

Doručak: 200 g palente, šolja niskomasnog jogurta i jedan krastavac Ručak: 300 g palente, 50 g mladog sira i jedan paradajz Večera: 200 g palente, šolja kefira

Kako se pravilno priprema palenta

U posoljenu vodu koja je proključala dodajte palentu, brzo mešajte da se ne bi stvorile grudvice i a potom možete umešajte sveže razbijena jaja.

Kada je palenta spremljena dodajte dve kašičice blago prepečenog susama.

Bonus video:

(Espreso/J.R)