Punjena patka, Foto: Printscreen YouTube/Fini Recepti by Crochef

recept

PEČENA PATKA SA NARANDŽOM I MEDOM: Ukusan Vaskršnji ručak koji će odmah nestati sa stola

Odlična ideja za svečanu trpezu kad poželite da probate nešto malo drugačije

Objavljeno: 05.05.2024. 06:45h

Priprema ovog jela ne zahteva mnogo truda, a rezultat će vas oduševiti – hrskava kora i mekano, sočno meso koje se prožima sa aromom narandže i meda.

Pratite korake ovog recepta i priuštite sebi i svojim gostima nezaboravan gastronomski doživljaj koji će učiniti vaš Uskrs još svečanijim.

Napravite nešto drugačije, uz naš recept za pečenu patku sa narandžom i medom.

Vreme pripreme:

pola sata + dva sata pečenja

Sastojci:

1 patka (otprilike 2-2.5 kg)

2 narandže

3 kašike meda

2 kašike maslinovog ulja

So i biber po ukusu

4 čena belog luka

Grančica ruzmarina

Priprema:

1. Zagrejte rernu na 180°C.

2. Patku dobro operite i osušite papirnim ubrusom. Isecite jednu narandžu na kriške.

3. U činiji pomešajte med, sok od jedne narandže, maslinovo ulje, so, biber i sitno iseckani beli luk.

4. Patku premažite pripremljenom smesom sa svih strana, pa je ostavite da odstoji oko 30 minuta kako bi upila arome.

5. Stavite kriške narandže i grančicu ruzmarina u unutrašnjost patke.

6. Patku stavite u pleh za pečenje i prelijte preostalim delom marinade.

7. Pokrijte patku folijom i pecite je u prethodno zagrejanoj rerni oko 1.5-2 sata, ili dok meso ne postane mekano i hrskavo.

8. Kad je patka pečena, izvadite je iz rerne i ostavite da odmori nekoliko minuta pre sečenja.

9. Poslužite je sa preostalom marinadom kao umak.

Bon appetit!

Bonus video:

(Espreso/24sedam/Prenosi A.M.)