Uskršnja pogača, Foto: Bakina kuhinja

za najveći hrišćanski praznik

MEKANA I UKUSNA, TOPI SE U USTIMA: Uskršnja lisnata pogača po BAKA JELINOM receptu, morate da je spremite

Uskrsna lisnata pogača s puterom za najveći hrišćanski praznik

Objavljeno: 04.05.2024. 08:21h > 22:15h

Želite jednostavan recept za lisnatu pogaču s puterom? Pogledajte ovaj Video i naučite kako da napravite svečanu pogaču za Vašu Uskršnju trpezu!

Potrebno je:

400 ml mleka

25 gr kvasca

1 kašičica šećera

foto: Bakina kuhinja

malo ulja

2 jaja

850 gr brašna

malo soli

80 gr maslaca

žumance za ukražavanje

FOTO: Bakina kuhinja
FOTO: Bakina kuhinja

Priprema:

Kvasac izmrviti preliti mlakim mlekom oko 100 ml dodati šećer. Kad zapeni sipati u vanglicu, dodati jaja i ostatak mleka. Ubaciti ulje, brašno i so odozgo,. Umesiti glatko testo i odmoriti ga 30 minuta pokriveno. Podeliti na dva jednaka dela i jedan manji kao i malu kopticu za kikicu u sredini.

Napraviti loptice pa ih ponovo odmoriti 10 min pa od jednog i drugog praviti tanjiriće razvučene i premazivati maslacom i stavljati jednu preko druge zadnju ne mazati. Razviti malo oklagijom pa nožem iseći četvrtine pa osmine, tako da se ne seće do ivice do kraja

Odvajati svaki list testa i prebacivati preko ivice testa sa malom razmakom kao u Videu. Testo drugo iseći trouglove isto kao prvo stim što se seče do kraja i uvijaju se kiflice. Njih redjati u sredinu testo.

Od malog testa zadnjeg isplesti kikicu i uviti oko centra da ostane rupica i tu staviti kuvano jaje. Premazati žumancetom i ostaviti da malo poraste. Peći na 180 stepeni C 50-60 minuta. Prelepa! Srećan Praznik!

Bonus video:

(Espreso)