Ilustracija, Foto: Jelajelena Petrovic

RECEPT

OBAVEZNO PROBAJTE OVO PENASTO PECIVO: Poslatica koja se TOPI U USTIMA

Predstavljam vam dva recepta od jednog testa. Pogledajte kako možete imati divne penaste krofnice i sjajno pecivo kao iz pekare pletenice

Objavljeno: 30.04.2024. 10:54h

Potrebno je:

  • 1 kockica kvasca
  • 300 ml mleka
  • 2 jaja
  • 3 kašike ulja u testo
  • 650 gr brašna
  • ulje

Priprema:

U vanglu sipati mlako mleko i izmrvite kvasac dodajte 1 kažičicu šećera. Staviti i nekoliko kašika brašna i ostavite da se kvasac aktivira, Dodajte jaja, ostatak brašna ulje i dobro obraditie testo da bude glatko.

Pokriti da odmori 30 minuta. Podeliti na pola pa oblikovati lopte i opet ostavite pokriveno 10 minuta. Prvu loptu razviti za prst debljine u pravougaonik i seći šire trake. Seći na kraće trake pa stavljati jednu preko druge i štapićem pritisnuti po sredini a krajeve spojiti.

foto: Jelajelena Petrovic

Ostaviti da odmore 10 min. i pržiti u dubokom ulju. Posuti sa prah šećerom Drugo testo takodje razviti kao prvo ali seći na duže trake stavljati tri trake jednu na drugu pritisnuti štapićem i preseći nožem po dužini i isplesti pletenicu.

foto: Jelajelena Petrovic

Redjati u pleh pa kad malo porastu premazati žunacetom posuti susamom i krupnom solju.

foto: Jelajelena Petrovic

Peći na 200 stepeni C 30 minuta da porumene. Mogu se šuniti kao sendviči odlični deci za doručak

Bonus video:

(Espreso/Prenosi M.M.)