Kako jesti hleb da se ne ugojimo?, Foto: Printscreen/Youtube/mojkutak

caka

KAKO JESTI HLEB A DA SE NE UGOJITE? Poznati NUTRICIONISTA pokazao kako da jedete PECIVO do mile volje

Poznati dijetetičar otkrio je savršen trik za one koji se ne mogu odreći hleba, a žele da smršaju.

Objavljeno: 22.04.2024. 16:50h

Kada pomislimo na mršavljenje, nikako ne dolazi u obzir da konzumiramo hleb, no, postoji zdravija alternativa koja će vam dati šansu da se ne odričete u potpunosti ovog sastavnog dela pri regularnoj ishrani.

Ako vas brinu kalorije koje možete uneti zbog toga što jedete hleb, stručnjaci su otkrili trik kojim ćete jednostavne ugljene hidrate u hlebu pretvoriti u one zdravije, iliti "rezistentne"

Ukoliko ne postoji šansa da se odreknete hleba, a voleli biste da smršate, prema "Dejli Mejlu", možda će vam biti lakše ako primenite trik koja će navodno prepoloviti broj kalorija koje unosite hlebom.

Trik je u tome da kada kupite ili ispečete hleb, stavite ga u zamrzivač. Zašto? Zato što kao i kuvanje i hlađenje, smrzavanje skrob pretvara u otporni skrob. Zvuči čudno i interesantno, ali to znači da vaše telo dobija puno manje kalorija od hleba. Zapravo, otporni skrob hrani vaše crevne bakterije umesto da se taloži i pravi višak.

Evo gde treba da čuvate hlebfoto: Printscreen/Youtube/UradiSamaIdeje

Za većinu ljudi to je dobra stvar, zbog toga što veći udeo otpornog skroba znači da telo sporije vari jednom zamrznut hleb, uzrokujući blaži porast šećera u krvi nego svež hleb, potencijalno smanjujući rizik od dijabetesa tipa 2.

"Otporni skrob znači da vaše telo apsorbuje manje kalorija i stoga ih je više dostupno za vaš mikrobiom (vaše crevne bakterije), dajući "dobrim" bakterijama nešto čime mogu da se hrane i razmnožavaju", objašnjava nutricionista doktor Majkl Mozli.

Najveći problem s belim hlebom je to što on zbog visokog glikemijskog indeksa prebrzo otpušta energiju, tako da podiže nivo šećera u krvi. No, oni koji nemaju porodičnu istoriju dijabetesa, ne treba da brinu o tome što konzumiraju beli hleb, koji je idealno jesti za doručak, jer tad ubrzava rad metabolizma, kažu naučnici.

Osim toga, zamrzavanje je najbolji način za produženje roka trajanja hleba.

BONUS VIDEO:

(Espreso / Stil / Prenela: I.O.)