Turski kolač "Kemal paša", Foto: Printscreen/Youtube/ RIZNICA TAJNI

sočno i preukusno

NAJLEPŠI TURSKI KOLAČ SA GRIZOM I LIMUNOM: "Kemal paša" - poslastica kakva samo može da se poželi na tacni

"Kemal paša" je najlepši turski kolač sa grizom i limunom, a takva poslastica može samo da se poželi

Objavljeno: 19.04.2024. 12:40h > 16:54h

Vikend je pred nama, a osim što se svi nadamo da neće padati kiša, isto tako smo sigurni da domaćice smišljaju šta da naprave svojim ukućanima od specijaliteta.

Ako postite tu su za vas hilandarske pljeskavice od samo tri sastojka, a ukus je bolji nego one sa mesom. U to ćete se uveriti i sami.

Turkinje su izvrsne domaćice i to se i te kako zna. Prave razne slane specijalitete, kao i poslastice koje vas mame da ih jedete bez prestanka.

Zato je pred vama danas jedan njihov kolač "Kemal paša" - sočan desert koji niko neće moći da odbije.

Kombinacija limuna i griza je za čistu desetku.

Pravljenje turskog kolača "Kemal paše"foto: Printscreen/Youtube/ RIZNICA TAJNI

Svi sastojci sa receptom:

prašak za pecivo - 1 kesica

svež neslan kravlji maslac - 1 čaša

brašno - 1 čaša

jaja - 2

Testo za turski kolač "Kemal paša"foto: Printscreen/Youtube/ RIZNICA TAJNI

griz - 150 grama

Za sirup treba:

sok od pola limuna

šećer - 3 čaše

voda - 3 čaše

Za muhalebiju treba:

vanilin šećer - 1 kesica

mleko - 1 litar

brašno - 3 kašike

Loptice za turski kolač "Kemal paša"foto: Printscreen/Youtube/ RIZNICA TAJNI

šećer - 1 čaša

skrob - 2 pune kašike

Priprema:

Jaja pomešajte sa kravljim sirom, pa dodajte brašno, prašak za pecivo i griz.

Umesite testo koje treba da bude mekano.

Komadiće testa odvajajte, ali tako da budu malo veće od veličine jajeta.

Rukama ih oblikujte i ređajte u podmazanu tepsiju.

Kuvanje turskog kolača "Kemal paša"foto: Printscreen/Youtube/ RIZNICA TAJNI

Pecite ih 20 minuta u zagrejanoj rerni na 200 stepeni, sve dok ne dobiju zlatno-smeđu boju.

Vodu sa šećerom i pola limuna stavite da prokuvaju, pa ubacite pečene loptice od testa i kuvajte nekih 15 minuta.

Šećer, mleko, skrob i brašno pomešajte u dubljoj posudi kao za puding.

Kuvajte na laganoj vatri uz povremeno mešanje.

Puding preko turskog kolača "Kemal paša"foto: Printscreen/Youtube/ RIZNICA TAJNI

Čim se smesa zgusne, dodajte vanilin šećer i posle toga kuvajte još dva minuta.

Rešetkastom kašikom vadite loptice od testa "Kemal paše" i ređajte u tepsiju.

Prelijte ih sa pudingom koji ste prethodno napravili. Ostavite u frižider da se ohladi.

Gotov kolač pospite pistaćima, orasima, kokosom...

Parče turskog kolača "Kemal paša"foto: Printscreen/Youtube/ RIZNICA TAJNI

Prijatno i uživajte u desertu Turkinja koji će svi poželeti da naprave.

Bonus video:

(Espreso/Direktno.rs/Stvar ukusa/Prenela: N.J)