Baklava od testa, Foto: Printscreen YouTube/Naciye Kesici

recept

SRBI OVAKVE BAKLAVE JOŠ NISU PROBALI: Ne spremaju se od kora već OD TESTA, ukus kida, obavezno ih spremite

Baklave ne morate da pravite samo sa korama, već možete da umesite i testo

Objavljeno: 15.04.2024. 16:45h

Baklava se nekada služila samo najbogatijim slojevima društva i nije znao svako da je spremi. Danas postoji puno različitih recepata za ovu slatku pitu, a jedan od najlepših je svakako i ovaj recept za baklavu od testa natopljenu sirupom. Umesto da ređate kore i fil, samo umesite testo sa orasima i ispecite.

Sastojci:

Za sirup:

3,5 šolje šećera

4 čaše vode

5-6 kapi limunovog soka

foto: Printscreen YouTube/Naciye Kesici

Za testo:

250 g putera

2 jajeta

1/2 čaše jogurta

1/2 čaše ulja

2 kašike sirćeta

5-6 šoljica brašna

1 kesica praška za pecivo

1 šolja mlevenih oraha

Recept za baklave od testa:

Napravite sirup

U šerpi pomešajte šećer, sok od limuna i vodu, pa kuvajte dok ne krene da ključa.

foto: Printscreen YouTube/Naciye Kesici

Napravite testo

U posudi pomešajte puter, jaje, jedno belance (žumance ostavite za premazivanje), jogurt, ulje, sirće. Umutite i dodajte prosejano brašno sa praškom za pecivo, pa umesite testo. Zatim dodajte mlevene orahe i mesite dok se ne sjedine sa testom.

Napravite baklave

Podelite testo na nekoliko jednakih delova, pa svaki razvucite u tanku zmijicu. Čašom napravite oblike polumeseca, pa rešajte na pleh obložen pek papirom.

Pecite

Premažite baklave umućenim žumancetom, pa pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 25 minuta. Sklonite pek papir i prelijte sirupom.

Bonus video:

(Espreso/Stvar ukusa/Prenosi A.M.)