Doručak koji čisti creva, Foto: Profimedia

PAŽNJA

DOKTORI TVRDE DA JE OVO NAJZDRAVIJI DORUČAK ZA ČIŠĆENJE CREVA: Ubrzava PROBAVU kao motor, utiče i na PRITISAK

Vlakna koja se nalaze u zobi pomažu u čišćenju creva, podstičući zdravu probavu

Objavljeno: 11.04.2024. 07:44h > 07:51h

Već ste čuli kako je ovsena kaša jedan od najzdravijih obroka na svetu. Međutim, ovde se misli na ovas koji nije obrađen. Skuvan ovas sa dodatkom meda i oraha, ili ovas sa mladim sirom i kuvanim jajetom je doručak koji telo voli i koji telu daje energiju.

Evo zašto je dobro da svako jutro dan počnete ovim doručkom:

Podstiče rad creva

Vlakna koja se nalaze u zobi pomažu u čišćenju creva, podstičući zdravu probavu. Pomažu i da se poboljša sveukupno zdravlje gastrointestinalnog trakta tako što obezbeđuje da hrana dođe do mesta gde treba da ide u određenom vremenskom periodu.

Neguje zdravlje srca

Istraživanja dokazuju prednosti zobene kaše za zdravo srce i smanjen rizik od srčanih oboljenja kao što su koronarna bolest srca. Atioksidansi i zdrava vlakna prisutna u zobi čine ovo odličnim izborom za doručak za one koji treba da smanje nivo lošeg holesterola.

Snižava krvni pritisak

foto: Profimedia

Jedno istraživanje je pokazalo da redovno konzumiranje ovsene kaše za doručak može da ima isti značaj kao i ispijanje lekova za visok krvni pritisak. Ovsena kaša je ipak samo pomoćno sredstvo pri smanjenju krvnog pritiska i ne bi smela da zameni lekove.

Reguliše šećer u krvi

Primarno rastvorljivo vlakno u zobi poznato kao beta glukan, delimično se rastvara u vodi kada se proguta, formirajući gustu supstancu u želucu koja ima jaka zdravstvena svojstva. Jedan od primarnih prednosti ovog vlakna je njegova sposobnost da pomogne u snižavanju nivoa šećera u krvi i smanjuje rezistenciju na insulin kod onih koji imaju dijabetes tipa 2.

Pomaže pri regulaciji telesne težine

Ljudi koji su stalno na dijetama imaju problem da smršaju jer konstantno osećaju glad, pa pribegavaju nezdravim grickalicama. Ovsena kaša stvara osećaj sitosti duži deo dana, a organizam čisti od toksina. Na primer, ako za doručak pojedete ovsenu kašu od kvalitetnog ovsenog brašna, nećete biti gladni do ručka kada možete i treba da jedete nešto kuvano i kvalitetno.

Način pripreme zobene kaše:

Kupite zob u zrnu i potopite ga preko noći u čistu, hladnu vodu. Ujutru ga kuvajte oko 15 do 20 minuta do se potpuno ne raskuvaju zrna (kao kod kuvanja pšenice). Dodajte mu sastojke po izboru i doručkujte zdravo.

Potrebno: 1 šolja zobi; 4 šolje mleka; 1 kašika meda; 1 kašičica cimeta; 2 kašike suvog grožđa. Sve stavite u činiju, poklopite i ostavite preko noći u frižideru. Ujutru stavite u tiganj ili šerpu i kuvajte oko 15ak minuta dok se smesa ne zgusne, a zob dobro raskuva.

Ovakvu zobenu kašu jedite čiste savesti jer je ovo najzdraviji doručak koji možete sebi da priuštite.

Ljudi koji su stalno na dijetama imaju problem da smršaju jer konstantno osećaju glad, pa pribegavaju nezdravim grickalicama. Ovsena kaša stvara osećaj sitosti duži deo dana, a organizam čisti od toksina. Na primer, ako za doručak pojedete ovsenu kašu od kvalitetnog ovsenog brašna, nećete biti gladni do ručka kada možete i treba da jedete nešto kuvano i kvalitetno.

(Espreso/Srbija Danas/Stil/ prenela P.V.)