Zeleni deo mladog luka nikako ne bi trebalo bacati, Foto: Profimedia

važno

5 STVARI ZBOG KOJIH NEĆETE PRESTATI DA GA JEDETE: Ovo ZELENO ČUDO reguliše šećer i snižava LOŠ HOLESTEROL u krvi

Mladi luk je bogat vitaminima i mineralima pa je šteta ne iskoristiti sezonu i uvrstiti ga u ishranu što češće.

Objavljeno: 08.04.2024. 11:44h

Poznato je da ima antibakterijska svojstva, štiti od upala, pomaže kod prehlade, a odličan je i za poboljšanje probave.

Imajte na umu da zeleni deo mladog luka nikako ne bi trebalo bacati, jer se u njemu nalaze sastojci odlični za naše zdravlje.

Štiti srce

Pun je antioksidansa koji štiti ćelije u telu od oštećenja izazvanih delovanjem slobodnih radikala. Uz to, mladi luk drži krvni pritisak u granicama normale i smanjuje rizik od stvaranja ugrušaka.

Dobar je za vid

Štiti od upala i smanjuje rizik od bolesti mrežnjače. Sadrži vitamin A koji je važan za proizvodnju proteina u očima, zaslužnog za dobar vid. Ljudi kojima nedostaje ovog vitamina mogu patiti od noćnog slepila i drugih poremećaja. Jedan luk sadrži oko 3 posto dnevnih potreba za vitaminom A.

Pomaže i u regulisanju nivoa šećerafoto: Profimedia

Jača kosti

Vitamin C i K kojima mladi luk obiluje, dobri su za zaštitu kostiju. Samo jedan luk sadrži oko 20 posto preporučene doze vitamina K i oko 2 posto vitamina C. I jedan i drugi važni su za gustoću i čvrstoću kostiju. Nedostatak ovih vitamina povećava šansu za razvoj osteoporoze i lomove.

Snižava holesterol

Osim što snižava nivo lošeg holesterola u krvi, pomaže i u regulisanju nivoa šećera. Posebno njegov zeleni deo koji neki ljudi bacaju, a bolje bi bilo da ga pojedu.

Za lepšu kožu

Pomaže telu u proizvodnji kolagena koji je važan za lepu, zdravu i zategnutu kožu. Kolagen je zaslužan za usporavanje nastanka bora na licu i nalazi se u mnogim kremama.

BONUS VIDEO:

(Esprso / B92 / Prenela I.O.)