Recept za prolećnu kapamu iz Bugarske, Foto: Printscreen/Youtube/ Yellow Chili's

specijalitet

TRADICIONALNA BUGARSKA KAPAMA - KRALJICA PROLEĆNIH UKUSA: Idu jaja i spanać, sa hladnim jogurtom nastaje rapsodija

Predstavljamo vam interesantu verziju kapame sa jajima i spanaćem

Objavljeno: 01.04.2024. 15:25h

Dolazak lepog, pravog prolećnog vremena je sa sobom doneo i osveženje na trpezama, a jedno od jela koji bi moglo da postane njihov deo je svakako širom Balkana omiljena kapama.

Kapama je jedan od simbola bugarske tradicionalne kuhinje, a ona ima brojne varijacije.

Za nekoga je obavezan sastojak kapame meso – najčešće juneće, ali često i pileće, dok ima onih koji prave kapamu isključivo bez mesa.

Ipak, ni varijacije bez mesa nisu posne jer su uz spanać tu obavezni i mleko i jaja.

Donosimo vam recept za pravi prolećni spacijalitet koji se može poslužiti za bilo koji obrok tokom dana.

Bugarska kapama - prolećni receptfoto: foodanddrinkphotos.com / Food and Drink Photos / Profimedia

Sastojci:

500 g spanaća

100 ml mleka

2-3 jajeta

2 glavice crnog luka, srednje veličine

2 čena belog luka

1 šoljica pirinča

1 kašičica mlevene paprike

1 kašičice suvog sačina

so i biber po ukusu

ulje za prženje

malo vode

Priprema

Zagrejte ulje, pa na njemu propržite sitno seckan crni, a zatim dodajte i beli luk. Kad sve lepo porumeni, ubacite opran, sitno seckan spanać koji ste ocedili prstima.

Nakon što spanać omekša, dodajte šoljicu pirinča i pržite sve na niskoj do srednjoj vatri oko 10 minuta.

Začinite mlevenom paprikom i suvim začinom, pa nalite malo vode, tek da ogrezne, i ostavite da se krčka dok pirinač ne omekša.

Prebacite sve u tepsiju, pa prelijte jajima koja ste umutili s mlekom.

Stavite da se zapeče u rerni zagrejanoj na 180 stepeni.

Služite uz hladan jogurt i uživajte u svakom božanstvenom zalogaju!

Bonus video:

(Espreso/Glossy/T.S.R/Preneo: V.Š)