Palenta, Foto: Printscreen/Youtube/MamaJela

lagan obrok

CAKA ZA NAJKREMASTIJU PALENTU KOJU ĆETE IKAD NAPRAVITI: Mnoge domaćice je uporno prave pogrešno - oduševićete se

Palentu nazivaju i "italijanskim grizom", a ovo jelo nastalo je u severnoj Italiji

Objavljeno: 31.03.2024. 22:03h

Zbog jeftinih sastojaka i lake pripreme, palenta se često nalazila na trpezi u porodicama radničke klase i seljaka, a kasnije postaje popularna u celom svetu. Nekada se pravila i od pasulja i mahunarki, a tradicionlano se služila tako što se stavljala na sredinu stola ili daske.

Danas u palentu možete da dodajete različite sastojke, da je pohujete, služite kao pomfrit... Kod nas se najčešće služi sa sirom, a kako biste napravite kremastu palentu koja nije suva bitno da znate pravilan odnos sastojaka.

Trik za savršenu palenutu je da pored vode sipate i mleko. Odnos treba da bude sledeći: 2/3 vode i 1/3 mleka i palenta po želji. Kuvajte na tihoj vatri dok ne dobijete željenu gustinu. Umesto mleka možete da dodate i pavlaku za kuvanje jer je ona odlična zamena, koja će jelo učiniti savršenim. Ako postite kravlje mleko zamenite biljnim.

Bonus video:

(Espreso/stvarukusa/S.B./prenela T.M.)