Lepinje, Foto: PRINTSCREEN/YT/JOSHUA WEISSMAN

mekane kao duša

PEKARSKI RECEPT ZA LEPINJE GOTOVE ZA 20 MINUTA: Uz ovu caku svakome će testo ispasti savršeno mekano i vazdušasto

Zemičke možete da služite kao zamenu za hleb, ali su odlične i kada želite da napravite burgere

Objavljeno: 31.03.2024. 19:48h

Zemičke se prave slično kao i lepinje, a sa ovim receptom testo sigurno uspeva. Ako u testo dodate sirće ono će pomoći da brže nadođe, a ulje i puter će ih učiniti najmekšim do sada. Obavezno napravite lepinje koje svima uspevaju!

Sastojci:

1/2 svežeg kvasca

1 kašičica šećera

250 ml toplog mleka

450 g brašna

1 jaje

40 ml ulja

1 kašičica praška za pecivo

1 kašika putera

1 kašika sirćeta

Za premazivanje:

1 jaje

1 kašičica kisele pavlake

Recept za mekane zemičke:

Umesite testo

U posudi izdrobite kvasac, dodajte šećer i sipajte toplo mleko. Dobro promešajte, pa pokrijte providnom folijom i ostavite da se aktivira nekih 10 minuta. Zatim dodajte prosejano brašno sa praškom za pecivo, jaje, sipajte ulje, istopljeni puter i sirće. Umesite mekano testo i pokrijte providnom folijom, pa ostavite da odmori nekih sat vremena.

Oblikujte zemičke

Na pobrašnjenoj površini kratko premesite testo i podelite na 6 jednakih delova. Oblikujte loptice, pa opet pokrijte providnom folijom i ostavite da odmore 15 minuta.

Pecite

Poređajte zemičke na pleh obložen pek papirom, pa premažite jajetom koje ste umutili sa kiselom pavlakom i pospite susamom. Pecite u zagrejanoj rerni na 200°C oko 20 minuta.

Bonus video:

(Espreso/svarukusa/S.B./prenela T.M.)