Promene na vošoj koži su normalne, Foto: Profimedia

trik

ZAŠTO KOŽA POSTAJE SUVLJA S GODINAMA? 3 načina kako da ovo SPREČITE i vratite joj stari izgled i ČVRSTINU

Starenje je neizbežno. Starenje znači živeti, i možemo biti srećni ako svi imamo sreću da živimo srećne, dugovečne i zdrave živote. Tu je i borba za lepotu

Objavljeno: 28.03.2024. 13:48h

Očigledno je da ljudi imaju zabrinutosti zbog promena koje se dešavaju u telu sa godinama. Kako telo stari, njegovi regenerativni procesi opadaju - tako da se različiti delovi tela mogu oslabiti, usporiti performanse i duže vremena oporaviti. To je najuočljivije vidljivo na koži - ona je naš najveći i najvidljiviji organ, s obzirom da. Kako starimo, koža može razviti fine linije, izgubiti čvrstinu, postati iritantna, formirati tamne fleke i postati suvlja. Dobra vest je da ove promene nisu uvek neizbežne. Uz prave preventivne korake nege kože, moguće je izbeći neke od promena povezanih sa starenjem kože. Najvažnije je: Vaša koža ne mora izgubiti sposobnost zadržavanja vlage. Evo tri načina kako sprečiti da koža postane suvlja sa godinama.

Adekvatna krema nije jedini način nege kožefoto: Profimedia / Anatolijs Jascuks / Panthermedia /

Šta uzrokuje povećanu suvoću sa godinama? Ukratko: Suva, dehidrirana koža se javlja kada barijera oslabi i nije u stanju da zadrži vlagu. Kožna barijera se sastoji od nekoliko delova, koji zajedno funkcionišu kako bi zadržali vodu, izbegli iritaciju i zaštitili vaše telo od spoljašnjih agresora. Veoma važan deo funkcije kožne barijere je sloj vlage kože, koji uključuje stvari poput masnih kiselina, ceramida, hijaluronske kiseline, skvalena, holesterola i drugih. To je deo kožne barijere koji deluje slično kao brtvilo, zadržavajući vodu u telu. Kada je barijera oslabljena, dolazi do nečega što se zove transepidermalni gubitak vode - to znači da voda isparava sa kože u okolni vazduh. I sa godinama, telo nije u stanju da nadoknadi te komponente lipidnog sloja. Na primer, pokazalo se da ceramidi opadaju sa godinama, što rezultira povećanom propustljivošću kože. Gubitak hijaluronske kiseline je još jedna ključna molekula u hidrataciji kože, čiji gubitak je povezan sa starenjem kože i disfunkcijom. Istraživanja pokazuju da do 50. godine života, izgubili smo polovinu naše prirodne rezerve humektanta. I koža doživljava slične gubitke sa masnim kiselinama, skvalenom, holesterolom i tako dalje. Kombinovana suma ovih gubitaka dovodi do povećane propustljivosti kože, suvoće i dehidracije. Dakle, to je razlog zašto se to dešava - sada da razmotrimo kako to izbeći: Obnovite hidratantni sloj kože:

Zdrava ishrana će pomići kod hidratacije vaše kožefoto: Profimedia

Koristite hidratantne proizvode: Odaberite hidratantne proizvode koji su namenjeni obnavljanju hidratacije kože. Potražite formule koje sadrže sastojke poput hijaluronske kiseline, ceramida, glicerina i ulja koja će pomoći u zadržavanju vlage i obnavljanju lipidnog sloja kože. Redovno vlaženje: Osim korišćenja hidratantnih krema, redovno vlaženje kože vodenom parom može pomoći u održavanju hidratacije. Na primer, možete koristiti ovlaživač vazduha u prostoriji gde provodite najviše vremena. Izbegavajte isušujuće faktore: Smanjite izlaganje kože faktorima koji je dodatno isušuju, poput previše toplih tuševa ili kupki, agresivnih sapuna ili deterdženata, kao i izlaganja suvom ili hladnom vazduhu. Pravilna ishrana i hidratacija: Pazite da unosite dovoljno vode i hrane bogate hranljivim sastojcima koji podržavaju zdravlje kože, poput voća, povrća, orašastih plodova, i omega-3 masnih kiselina koje se nalaze u ribi. Održavajte zdrav način života: Redovno vežbanje, dovoljno sna i izbegavanje stresa takođe mogu doprineti očuvanju zdravlja kože Najbolja rešenja uvek se bave korenom problema. A u ovom slučaju, to je gubitak različitih komponenti kože poput lipida i humektanata pomenutih ranije. Koristite kreme i losione koji obnavljaju nivo lipida ili podstiču njihovu proizvodnju. Potražite sastojke poput masnih kiselina, amino kiselina, holesterola, ceramida, peptida, hijaluronske kiseline i skvalana. Takođe možete odabrati biljne ekstrakte koji sadrže ove hranljive sastojke ili stimulišu proizvodnju lipida. Na primer, buter od šea sadrži masne kiseline i pokazano je da zadržava vlagu u koži i štiti kožnu barijeru. Jedno istraživanje čak sugeriše da ima slične topičke efekte kao ceramidi. Ili ulje od ovsa je pokazalo da povećava nivoe ceramida stimulisanjem proizvodnje.

Osnovna 3 načina da hidrirate kožu su: da unosite dovoljno tečnosti svakoga dana, da hidirate kožu adekvatnim kremama za svoj tip kože i jedete zdravu hranu.

BONUS VIDEO:

(Espreso/ Svet plus/ Prenela I.O.)