Hilandarska čorba od krompira u šerpi, Foto: Printscreeen/Youtube/ FoodStation

ima li išta bolje?

MONASI U TOKU POSTA PRAVE HILANDARSKU ČORBU OD KROMPIRA: Najukusnije jelo na kašiku - recept star decenijama

Najukusnije jelo monaha u vreme posta je hilandarska čorba od krompira, a prave je po receptu starom decenijama unazad

Objavljeno: 28.03.2024. 10:26h > 10:06h

Uveliko je počeo Uskršnji post i sigurni smo da svaki dan smišljate šta da spremate sebi i svojim ukućanima.

Bilo da je na ulju ili vodi, važno je da sebi spremate raznovrsna jela.

Naše domaćice spremaju izvrsne specijalitete, kako u postu tako i van njega, ali hilandarski makaroni starih monaha su nešto što ne može da se opiše rečima koliko je dobro.

Redovno to prave u toku posta, ali monasi ne zaboravljaju da spreme i hilandarsku čorbu od krompira.

Jelo na kašiku koje krepi dušu i telo.

Priprema je jednostavna, a ukus za čistu desetku.

Seckanje krompira za hilandarsku čorbufoto: Printscreeen/Youtube/ FoodStation

Svi sastojci i recept:

peršun

krompir - 1 kilogram

origano

Crni luk i šargarepa u šerpifoto: Printscreeen/Youtube/ FoodStation

šargarepa - 500 grama

malo ulja

crni luk - 2,3 glavice

so

Dinstanje crnog luka i šargarepefoto: Printscreeen/Youtube/ FoodStation

Priprema:

Prvo ogulite šargarepu i krompir.

Krompir se zatim isecka na kockice, a šargarepa na kolutiće.

Stavljanje krompira u šerpu sa crnim lukom i šargarepomfoto: Printscreeen/Youtube/ FoodStation

Zagrejte ulje, a zatim dodajte crni luk i propržite ga. Ukoliko postite na vodi možete samo da ga omekšte toplom vodom.

U tiganj se zatim dodaju šargarepa i krompir, sve zajedno se posoli, pa se zatim poklopi.

Ostavite da se krčka na tihoj vatri.

Čim povrće omekša čorba je gotova, a smesa treba svakako da se zgusne.

Kuvanje hilandarske čorbe od krompirafoto: Printscreeen/Youtube/ FoodStation

Na kraju dodajte peršun i origano.

Prijatno i uživajte u preukusnoj čorbi monaha sa Hilandara.

Bonus video:

(Espreso/Posnajela.rs/Prenela: N.J)