Recept za posnu doboš tortu, Foto: printscreen/ youtube/ Radine Poslastice

recept

POSNA DOBOŠ TORTA KOJA POMERA GRANICE DOBROG UKUSA: Ova ZDRAVA varijanta će vas u potpunosti OSVOJITI svojim šarmom

Ni malo ne zaostaje za originalom, uzećete parče više.

Objavljeno: 25.03.2024. 16:52h

Doboš torta je jedna od najpoznatijih mađarskih torti koja je osvojila čitav svet, u Srbiji je rado viđen gost na mnogim slavskim trpezama. Pravi se od tankih kora koje su prelivene kremastim filom od čokolade i tako se dobja savršena kombinacija ukusa.

Malo ko zna da postoji i posna varijanta ove popularne torte sve što vam je potrebno je: Za kore:

  • 170 g šećera u prahu
  • 1/2 kašičice sode bikarbone
  • 3 šoljice meda
  • 3 šoljice kisele vode
  • 300 g brašna

Možda vas zanima:

Za fil:

  • 200 g šećera
  • 250 g mlevenih oraha
  • 1 čaša vode
  • 3 štangle čokolade za kuvanje
  • 1 kesica vanilin šećera
  • Za šećernu glazuru:
  • 200 g šećera
  • 20 g margarina
  • 2 kašike soka od limuna
  • margarin za podmazivanje noža
Ređajte kore i mažite filfoto: printscreen/ youtube/ Radine Poslastice

Priprema: Pomešajte brašno, šećer u prahu, med, sodu i kiselu vodu. Dobro umutite, pa podelite na 3 jednaka dela. Svaki pecite na 200°C oko 20 minuta. Treba da dobijete 3 kore.

U šerpi pomešajte šećer sa vodom, pa kada se ušpinuje dodajte mlevene orahe i čokoladu koju ste prethodno otopili na pari. Zatim dodajte vanilin šećer i kuvajte još 2 minuta, uz neprestano mešanje. Sklonite sa šporeta, pa ostavite da se ohladi.

Svaku koru premažite filom i slažite jednu preko druge, a onda sa ostatkom fila premažite celu tortu. Propržite šećer, pa dodajte posni margarin. Kuvajte sve dok se šećer ne otopi, pa sipajte limunov sok. Vratite i još malo kuvajte dok se sve lepo ne sjedini i otopi. Treba da dobijete tečnu smesu.

Koru koju ste odvojili prelijte karamel glazurom, pa isecite na osam trouglova. Svaki put nož premažite margarinom kako biste lakše sekli.

BONUS VIDEO:

(Espreso/ Trpeza/ Prenela I.O.)