Parče bugarskog kolača "pijana kaluđerica", Foto: Printscreen/Youtube/ Uradi Sama- Ideje za kreativce

bombaaa

NAJKREMASTIJA POSLASTICA KOJU NIKO NE ODBIJA: Bugarski kolač "pijana kaluđerica" - kora prelivena sa sočnim sirupom

Bugarski kolač "pijana kakuđerica" je najkremastija poslastica koju niko ne odbija zbog kore koja je prelivena sočnim sirupom

Objavljeno: 22.03.2024. 14:08h

Deca, a i odrasli sigurno iščekuju da im za ovaj vikend spremite neku poslasticu koja će se topiti u ustima.

Uvek su nam torte i kolači na prvom mestu, a posebno ako postoji baš neki povod za to.

Turkinje prave jedan izvrstan kolač koji nosi naziv "haremski san" - sočan, kremast, lagan...

Nema osobe koja se tome neće oduševiti, ali ne smemo da izostavimo ni jedan bugarski kolač "pijana kaluđerica" - kombinacija sastojaka ostavlja bez daha, a videćete i sami da vam jedan neće biti dovoljan.

Pravljenje bugarskog kolača "pijana kaluđerica"foto: Printscreen/Youtube/ Uradi Sama- Ideje za kreativce

Recept i sastojci su tu:

Za koru:

so - 1 prstohvat

jaja - 4

kakao - 1 supena kašika

Smesa za koru za bugarski kolač "pijana kaluđerica"foto: Printscreen/Youtube/ Uradi Sama- Ideje za kreativce

ulje - 50 mililitara

brašno - 150 grama

šećer - 200 grama

prašak za pecivo - 1 kesica

vanila - 2 kesice

Kora za bugarski kolač "pijana kaluđerica" u plehufoto: Printscreen/Youtube/ Uradi Sama- Ideje za kreativce

Za sirup:

prirodni kakao - 50 grama

voda - 500 mililitara

šećer - 200 grama

kravlji maslac - 50 grama

Ispečena kora za bugarski kolač "pijana kaluđerica"foto: Printscreen/Youtube/ Uradi Sama- Ideje za kreativce

Način pripreme:

U dubljoj činiji razbijte četiri jaja i dobro ih umutite. Zatim u njih sipajte 50 mililitara ulja i sve dobro promešajte.

U drugoj posudi prosejte 150 grama brašna i jednu supenu kašiku kakaa.

Nakon toga u njih dodajte sve suve sastojke (so, šećer, prašak za pecivo i vanilu).

Pravljenje preliva za bugarski kolač "pijana kaluđerica"foto: Printscreen/Youtube/ Uradi Sama- Ideje za kreativce

Sve sastojke dobro izmešajte i dodajte u umućena jaja i ulje.

Dobićete gusto testo za kolač koje treba da sipate u tepsiju koju ste prethodno obložili papirom za pečenje.

Kolač se peče u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni.

Prelivanje bugarskog kolača "pijana kaluđerica"foto: Printscreen/Youtube/ Uradi Sama- Ideje za kreativce

Da budete sigurni da je kora za kolač gotova proverite sa čačaklicom i ako je suva možete da izvadite iz rerne.

Dok se to peče, u manjoj šerpi istopite kravlji maslac, pa u njega dodajte 500 mililitara vode.

Sve dobro promešajte i ostavite 5-6 minuta da vri.

Parče bugarskog kolača "pijana kaluđerica"foto: Printscreen/Youtube/ Uradi Sama- Ideje za kreativce

Kora čim bude gotova izvadite je iz rerne, svuda se izbocka sa čačkalicom, a onda se prelije vrućim sirupom.

Preliveni kolač ostavite 3-4 sata u frižideru.

Prijatno i uživajte u ovom kolaču Bugarki.

Bonus video:

(Espreso/Bonapeti.rs/Prenela: N.J)