Parče posne žito torte na vodi, Foto: Printscreen/Youtube/ Persu Marketi

ovo je božanstveno

NAJLEPŠA POSLASTICA ZA USKRŠNJI POST: Posna žito torta na vodi - kremasta i lagana sa jeftinim sastojcima

Posna žito torta na vodi je najlepša poslastica za Uskršnji post jer je ukusna i lagana sa jeftinim sastojcima

Objavljeno: 22.03.2024. 10:55h

Uskršnji post je počeo u ponedeljak, a on je ujedno i najduži, traje čak sedam nedelja.

U toku tog perioda mnogima dobro dođe da u glavi imaju što više ideja za razna jela koja će spremati.

Ako do sada niste probali hilandarski krompir koji monasi prave, napravićete ga što pre jer je to nešto najbolje i svi će biti oduševljeni ukusom.

Osim slanih specijaliteta, ne smemo da izostavimo ni poslastice.

Pred vama je sada posna žito torta na vodi koja je jedna od najlepših, uopšte nećete osetiti da nije mrsna.

Lagana, preukusna, raskošna...

I oni koji ne poste će jesti kada vide koliko je dobra.

Priprema posne žito torte na vodifoto: Printscreen/Youtube/ Persu Marketi

Sastojci i recept su tu:

mleveni orasi - 300 grama

pšenica - pola kilograma

muskantni orah - polovina sitno naseckanog

Smesa za posnu žito tortu na vodifoto: Printscreen/Youtube/ Persu Marketi

šećer - 300 grama

cimet - 5 grama

Način pripreme:

Prvo se skuva pšenica, tako što zrno treba da nabubri i bude mekano.

Kuvanje pšenice za posnu žito tortu na vodifoto: Printscreen/Youtube/ Persu Marketi

Čim se skuva procedite je, ali vodu nemojte da bacate.

Čim je prohladi, uzmite žito pa ga sameljite u mašini za meso.

U to se dodaje oko 250 grama mlevenih oraha, šećer, muskantni orah i cimet.

Filovanje posne žito torte na vodifoto: Printscreen/Youtube/ Persu Marketi

Zatim sve lepo umesite rukom.

Ako vidite da je previše suvo dodajte vodu u kojoj ste kuvali pšenicu.

Pre oblikovanja torte obavezno probajte, tako da sastojke možete da dodajete po svom ukusu.

Posna žito torta na vodifoto: Printscreen/Youtube/ Persu Marketi

Tortu lepo oblikujte, pa pospite mlevene orahe preko nje.

Uživajte u ovom slatkišu za Uskršnji post i prijatno.

Bonus video:

(Espreso/Posnajela.rs/Prenela: N.J)