Recept za posnu musak sa pečurkama, Foto: Printscreen Youtube / Jelajelena Petrovic

SJAJNA IDEJA

ZA USKRŠNJI POST NEMA SAVRŠENIJE MUSAKE: Ne pravi se sa tikvicama, ulepšajte ove dane nečim novim (RECEPT)

Sjajan recept za posnu musaku sa pečurkama

Objavljeno: 20.03.2024. 13:05h

Mnoge domaćice su spremne dočekale ovogodišnji Uskršnji post, oslanjujući se na tradicionalna jela koje spremaju svake godine, ali nikad nije na odmet i da se proba nešto malo drugačije.

Musaka je jedna od fantastičnih ideja i to ona, naravno, bez mlevenog mesa. Čak i bez njega ukus može biti fenomenalan, a pored toga je i veoma izdašna.

Postoji mnogo varijanti recepta, a jedan od zapostavljenih je posna ili veganska musaka, a zamena za mrsne sastojke su pečurke i sos.

Tako se može iskoristiti kupovni vorčester sos, ali je još bolje da napravite domaći.

Sastojci:

6 krompira

1 pakovanje šampinjona

2 šargarepe

pola ljute papričice

3 čena belog luka

šaka pirinča

so i biber po ukusu

voda po potrebi

vorčester sos

Priprema

Oljuštite krompir i isecite ga na kriške, pa sitno iseckajte šargarepu.

Šampinjone dobro operite i isecite na listove.

Potom pokvasite dno vatrostalne posude, pa poređajte začinjene kriške krompira, preko naređajte šampinjone i šargarepu, sipajte so i biber, zatim ubacite sitno seckan beli luk i kolutiće papričice. Završite još jednim redom krompira i posolite i pobiberite po ukusu.

Potom prelijte vorčester sosom i dodajte vodu po potrebi i ukusu.

Prekrijte aluminijumskom folijom i pecite najmanje pola sata u rerni zagrejanoj na 250 stepeni.

Ako želite vrh musake bude hrskav, kad bude gotovo skinite foliju, a ako biste radije da gornji sloj ostane mekan, ostavite foliju još neko vreme.

Bonus video:

(Espreso/Glossy/Preneo: V.Š)