Recept za štrudlicu sa makom i višnjama, Foto: Printscreen/Youtube/Dr. Oetker Srbija

genijalno rešenje

NAJFINIJI SLATKIŠ ZA POST NA VODI: Genijalna štrudlica sa makom i višnjama - kraljica Uskršnjeg posta (RECEPT)

Recept za najfiniju štrudlicu idealnu za posta na vodi

Objavljeno: 19.03.2024. 13:20h

Uskršnji post je počeo, a s obzirom da dugo traje, nije na odmet da se trpeze oplemene nekim fantasičnim poslasticama.

Jedna od omiljenih čarolija iz kuhinje je sjajna štrudlica i to od maka i višanja, idealna za post na vodi. U nju ne ide ni kap ulja.

Ukoliko želite, možete od istih sastojaka napraviti i klasičnu slatku pitu, tako što ćete ređati fil po korama poređanim po dnu tepsije, a možete od samo nekoliko kora napraviti neodoljivu štrudlicu.

Sastojci:

3-5 gotovih kora za pitu

400 g mlevenog maka

200 g višanja

1 kesica vanilin šećera

300 g šećera

voda po potrebi

šećer u prahu za posipanje

Priprema

Sipajte u jednu šerpu šećer, vanilin šećer, mak i sipajte vodu dok ne dobijete fino retku smesu kao za palačinke, pa stavite na šporet i sklonite čim proključa.

Obložite posudu za pečenje pek-papirom.

Raširite kore za pitu, namažite fil od maka na jedan kraj, pa pospite višnjama.

Umotajte kao rolat, pa premažite četkicom umočenom u vodu.

Pecite u rerni zagrejanoj na 180°C dok ne porumeni.

Kad se ohladi, pospite šećerom u prahu.

Napomena:

Ovaj kolač možete praviti i kao običnu pitu, ali će vam za to biti potrebno celo pakovanje kora. U tom slučaju ređajte dve kore - fil - dve kore - fil dok ne utrošite materijal.

Bonus video:

(Espreso/Glossy/Preneo: V.Š)