Ilustracija, Foto: Printscreen/Youtube/Lako je kuvati

recept

POSNE PUNJENE PAPRIKE MNOGI SRBI JEDU U PRVOJ NEDELJI VASKRŠNJEG POSTA: Nema ni KAP ULJA, a ukus bolji od MRSNIH

Ovako se prave najukusnije posne punjene paprike na vodi

Objavljeno: 19.03.2024. 12:17h

Ovaj ručak mnogi Srbi prave danas:

Sastojci

  • 7 paprika babura
  • 2 šoljice belog kočanskog pirinča
  • 2 srednje glavice crnog luka
  • 3 srednje šargarepe
  • 300 ml kuvanog paradajza
  • 300 ml vode
  • 1-2 kašike suvog biljnog začina
  • 1 ravna kašika slatke aleve paprike
  • 1/2 veze svežeg peršuna
  • 100 g kukuruza šećerca
  • 100 g graška
foto: Printscreen/Youtube/ tastes from the village

Priprema

Najpre staviti pirinač da se kuva. Kuvati pirinač oko 6 minuta. Potom ga procediti, isprati od skroba i ostaviti da se cedi. Za to vreme sitno iseckati crni luk, šargarepu izrendati na krupnije rende i staviti da se dinsta na malo vode. Dodati grašak i kukuruz i nastaviti sa dinstanjem. Kada se povrće udinsta i omekša dodati pirinač, alevu papriku, začine i sitno seckan svež peršun. Doliti sa malo vode i 100 ml kuvanog paradajza. Paprike oprati i izdubiti. Izdinstanim filom puniti paprike i nabijati kašikom fil u sam vrh (nije potrebno zatvarati, jer fil neće izaći)

Napunjene paprike odlagati u činiju uspravno. Šerpu gde se povrće dinstalo doliti sa preostalih 200 ml paradajza i naređati u krug vertikalno paprike.

Staviti paprike na šporet (na umerenu temperaturu) da se kuvaju i poklopiti.

Kuvane paprike služiti uz krompir ili uz pecivo po izboru.

Bonus video:

(Espreso/Recepti.com/Prenosi M.M.)