Recept za tortu Beli Egipat, Foto: Printscreen YouTube/Egyptian Cake

recept

NAJLEPŠA TORTA BELI EGIPAT: Topi se u ustima, svekrva će vas pohvaliti kada proba (RECEPT)

Najbolji recept za tortu beli egipat

Objavljeno: 16.03.2024. 17:16h > 17:19h

Iako je nazvana Beli Egipat, veruje da ova torta ne potiče iz pomenute zemlje. Ono što je poznato jeste da je ogromnu popularnost izgradila u Rumuniji, kao i da je vrlo teško pronaći originalni izvor.

U svakom slučaju, ova bogata i velika torta spada u omiljene na Balkanu, a u prošlosti je spadala u najdraže dezerte po izboru baka, u danima kada su se obično pravile velike torte s mnogo jaja i šećera.

Ukoliko želite da je napravite za neki poseban događaj, imajte na umu da to morate učiniti bar dan ranije, jer mora da se stegne u frižideru, a kore možete napraviti i dva dana ranije i držati na hladnom.

Obično se preporučuje da se tri kore spremaju odvojeno, a oni koji su probali da naprave jedan ogroman biskvit i potom ga podele na tri kore kažu da je moguće i ovako — ali morate biti vrlo oprezni da vam ne splasne i da ne utrošite materijal džabe.

Žuti i beli fil moraju da budu hladni pre nanošenja slojeva na koru.

Sastojci

Za kore:

  • 11 belanaca
  • 11 kašika šećera
  • 1 kesica vanilin šećera
  • 11 kašika mlevenih oraha
  • 3 kašike brašna
  • 1 kesica praška za pecivo

Za žuti fil:

  • 800 mililitara mleka
  • 11 žumanaca
  • 9 kašika šećera
  • 1 kesica vanilin šećera
  • 100 grama bele čokolade
  • 8 kašika gustina
  • 100 grama margarina

Za beli fil:

  • 300 mililitara slatke pavlake
  • 1 čaša kisele pavlake
  • 2 kašike šećera u prahu
  • 100 grama mlevenog lešnika (pečenog)

Priprema

Kore

Umutite belanca sa šećerom, u čvrst sneg, pa dodajte pažljivo mlevene orahe, brašno i prašak za pecivo.

FOTO: Printscreen YouTube/Egyptian Cake
FOTO: Printscreen YouTube/Egyptian Cake
FOTO: Printscreen YouTube/Egyptian Cake

Pecite u rerni prethodno zagrejanoj na 180 stepeni makar 15 minuta ili dok "test čačkalicom" ne pokaže da je gotovo. Nemojte vaditi odmah iz rerne, već ostavite da se u poluotvorenoj rerni prohladi, da ne splasne biskvit. Potom izvadite i ostavite da se hladi, pa ohlađeno vertikalno presecite na tri kore. Druga opcija je da se mere podele na tri dela i da se svaka kora peče odvojeno.

Žuti fil

Umutite žumanca mikserom, pa dodajte šećer i nastavite da mutite. Potom dodajte gustin razmućen u malo vode i dva decilitra mleka. Ostatak mleka stavite da prokuva, pa skloniti sa vatre, dodati fil, dobro promešati i vratiti na ringlu. Kuvati nekoliko minuta uz neprestano mešanje. Kada se ovaj fil ohladi, dodajte mu margarin i otopljenu čokoladu, pa sve dobro umutite.

Beli fil

Umutite slatku pavlaku sa šećerom, pa dodajte pavlaku i na kraju lešnik. Sve dobro promešajte.

Ređanje

Stavite jednu koru, pa je premažite žutim filom. Preko njega stavite beli fil, pa ponovo koru, pa ponovite žuti i beli fil, pa ponovo koru. Preko nje namažite red žutog, pa red belog fila.

Dekoracija

Možete ukrasiti tortu po želji: šlagom, topljenom čokoladom, bombonicama, šarenim mrvicama itd.

Bonus video:

(Espreso/Glossy/Prenosi M.M.)