Suhomesnati proizvodi, Foto: Profimedia

OPASNO PO ZDRAVLJE

U SUHOMESNATOM PROIZVODU PRONAĐENA OPASNA BAKTERIJA KOJA MOŽE DOVESTI I DO SMRTI! Hitno povučen sa tržišta

Na tržnicama prodavali kobasicu zaraženu smrtonosnom bakterijom

Objavljeno: 16.03.2024. 10:52h

Državni inspektorat Republike Hrvatske obavestio je potrošače o opozivu proizvoda domaća dimljena kobasica 400g zbog utvrđene bakterije Listeria monocitogenes.

Sporna kobasica se prodaje na pijacama u Murskom Središću, Ludbregu, Goričanu, Virju, Koprivnici, Zagrebu, Zadru, Benkovcu, Viru, Vodicama, Pirovcu, Novalji.

Prošle i pretprošle godine u Hrvatskoj je zabeležena prava mini epidemija opasnih bakterija, koja je pronađena u čak 14 proizvoda. Radilo se o kobasicama, filetima lososa, kajmaku, tunjevini i pastrmki, jageri, belom luku.

Listerija je opasna jer često izaziva infekciju centralnog nervnog sistema. Infekcija može dovesti do paralize moždanih nerava i udova, meningitisa, encefalitisa (zapaljenja mozga), pa čak i smrti. Leči se specifičnim antibioticima.

Kobasica / Ilustracijafoto: Profimedia

Infekcija može da dovede do smrti

Infektolozi upozoravaju da listerija često izaziva infekciju centralnog nervnog sistema. Bakterija ima posebnu tendenciju da napadne moždano tkivo i moždane membrane. Infekcija listerije može dovesti do paralize moždanih nerava i udova, meningitisa, encefalitisa (zapaljenja mozga) i smrti.

Leči se specifičnim antibioticima. Stručnjaci, lekari i naučnici, upozoravaju na visoku stopu mortaliteta. Bez obzira na terapiju, ukupna stopa mortaliteta osoba kod kojih se jave simptomi infekcije kreće se između 20 i 30 posto, ističu hrvatski infektologi.

Infekcija salmonelom je najčešća infekcija koja se dobija konzumiranjem kontaminirane hrane. Međutim, listerioza je daleko najsmrtonosnija u grupi bolesti koje se prenose hranom i ima najveću stopu smrtnosti kod zaraženih koji razviju simptome.

Bonus video:

(Espreso / Danica.hr / Prenela: J.N.)