Mladenčići, Foto: Printscreen/youtube/ Milica Mihailović

RECEPT

EVO KAKO SE MESE TRADICIONALNI MLADENČIĆI: Svaka domaćica 22. marta mora da ih NAPRAVI u tačno ovolikom broju

Najslađi kolačići premazani medom

Objavljeno: 14.03.2024. 20:01h

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici 22. marta obeležavaju praznik Svetih 40 mučenika Sevastijskih – u narodu poznat kao Mladenci. Na ovaj dan postoji mnogo običaja u srpskom narodu.

Na Mladence mlade domaćice ustaju rano i mese četrdeset kolačića, koji se nazivaju mladenčići i simbolizuju dug, srećan i sladak život. Mladenčići se premazuju medom, domaćice ih nude deci i svima koji dođu u kuću pre podne.

Ovaj praznik proslavljaju supružnici u prvoj godini braka, tačnije, oni koji su se venčali posle 22. marta prethodne godine.

Na taj dan mladenci u svoj dom primaju goste, koji im donose poklone, a mlade domaćice pokazuju svoje umeće i spretnost. A mladenčići koje umese simbol su duge i srećne ljubavi.

foto: printscreen/ youtube/ Slađini recepti

Zašto baš 40 mladenčića?

40 kolačića se mesi jer je bilo 40 Mučenika Sevastijskih, mladih vojnika koji su 320. godine stradali prešavši u hrišćanstvo uprkos carevoj zabrani.

Kako Mladenci uvek padaju za vreme uskršnjeg posta, trebalo bi da se i mladenčići mese od posnog testa.

Zato vam danas donosimo recept za mladenčiće koji se tradicionalno mese na današnji dan.

Sastojci:

1 kg brašna

kockica svežeg kvasca

500 ml vode

4 kašike ulja

2 kašike šećera

3 kašike meda + za premazivanje

kašičica soli

Priprema:

1. Pomešajte kvasac u malo vode i dodajte šećer. Sačekajte da nadođe.

2. Brašno stavite u posudu i dodajte mu med, a zatim i so i ulje. Dodajte i kvasac i sve dobro zamesite. Dodajte ostatak vode i zamesite testo, a zatim ga ostavite da nadođe oko 20 minuta.

3. Razvucite testo i modlom ili čašom vadite mladenčiće.

4. Poređajte ih na papir za pečenje i pecite u rerni zagrejanoj na 200 stepeni oko 15 minuta, dok ne porumene.

5. Ispečene mladenčiće premažite medom.

(Espreso/24sedam/Prenosi A.M.)