Ilustracija, Foto: Printscreen YouTube/Home Made Recipes

recept

JUGOSLOVENSKE CRNO - BELE ŠTANGLE SVI JOŠ UVEK SANJAJU: Ni jedno SLAVLJE nije moglo da prođe bez tog KOLAČA

Jedan starinski kolač koji se pravio u Jugoslaviji svi dobro pamte, a njegov ukus je toliko dobar da čim ga napravite nestaće sa tanjira dok trepnete.

Objavljeno: 04.03.2024. 11:02h

Crno-bele štangle su najkremastiji kolač iz Jugoslavije sa dve vrste čokolada po vrlo jeftinim sastojcima.

Sastojci za ovaj recept su:

  • duguljasti keks – 150 g
  • bela čokolada – 200 g
  • mleko – 300 ml
  • crna čokolada – 200 g
  • želatin – 10 g
  • rum – 30 ml
  • slatka pavlaka – 200 ml
  • kisela pavlaka – 400 g
foto: Printscreen/youtube/ Lecker mit Sophie Mayer

Priprema:

  1. U želatin dodati 5 kašika vode i razmutiti. U šerpu na šporetu rastopimo belu čokoladu pa dodamo 100 ml slatke pavlake i polovinu nabubrelog želatina i promešamo.
  2. Sklonimo sa šporeta kad se želatin rastopi. Dodamo 200 ml kisele pavlake i rum i mešamo dok se sve sjedini.
  3. Isti postupak ponovimo i sa crnom čokoladom, samo umesto ruma dodamo instant kafu.
  4. Pravougaoni kalup obložimo najlonskom folijom i ređamo – polovinu keksa natopljenog u mleku – polovinu crnog fila – polovinu belog fila.
  5. Pa ponovimo ređanje tako da završimo sa belim filom.
  6. Kalup stavimo u zamrzivač na nekoliko sati.
  7. Ohlađeni kolač seći na štangle.
  8. Prijatno!

Bonus video:

(Espreso/Krstarica/A.J.)