Mali Aleksej Luković, Foto: Printscreen/RTS

Svi izazovi života na Goliji

U ŠKOLU IDE SA KERUŠOM I KORISTI SVAKU PRILIKU DA ZAJAŠE MAGARENCE: Ovako Aleksej živi na GOLIJI! (FOTO)

Porodica Luković žive u gotovo ugašenom selu na Goliji

Objavljeno: 01.03.2024. 09:48h > 10:12h

Vid Luković jedan je od retkih koji se iz tuđine vratio na selo, u Plešin na Goliji. Sa suprugom Radunom ima sedmoro dece, a od skora i šesto unuče. Živi od poljoprivrede i stočarstva, po starim načelima: porodica, poštenje i obraz su najbitniji.

Štale pune. Konji i mangulice su "tu po brdu i šumi" priča Vid. Krave i ovce još ne pušta van domaćinstva. Broj životinja meri se desetinama. Ostvario je želju da nabavi i magarad.

Farma Lukovićafoto: Printscreen/RTS

“Magariće sam najviše zapatio, počeo da gajim, kad me zovnu telefonom i kažu: treba mi za dijete mlijeka. Nema srećnijeg čoveka nego kad pomognem malom detetu. I osećam se mlad uz decu i unučad. I mnogo sam srećan da s nogu odem u večnost, kao što su tako uradili moji otac i majka”, kaže Vid Luković iz sela Plešin.

Vid Lukovićfoto: Printscreen/RTS

Najmlađi sin Aleksej upravo se vratio iz škole. Sa kerušom Asmom na povocu. Koristi priliku da zajaše magare. Od jutra pada susnežica pa torbu krije ispod jakne.

Aleksej Lukovićfoto: Printscreen/RTS

Da mi ne pokisne”, kaže Aleksej Luković, Vidov sin i navodi da mu do škole treba pola sata.

Vid se iz tuđine vratio pre više od tri decenije. Kaže da je imao novca, ali ne i života. Decu je patrijarhalno vaspitao, ali je svestan da imaju problema sa uklapanjem u vrednosti današnjice.

“Dosta sam stvorio i privredio. Sad da ih posavetujem i da ih poučim. I da im pomognem koliko mogu”, kaže Vid Luković, a na pitanje šta je suština ističe: “Samo porodica. Jer nema Srbije bez jakog seljaka.”

Lukovići žive u gotovo ugašenom selu. Kažu da osim ljudi, imaju sve ostalo.

Bonus video:

(Espreso / RTS / Dušan Jemuović / Prenela: J.N.)