Foto: Printscreen/Youtube/CucinaGeek

obavezno probajte

STARINSKA PALENTA NA POTPUNO NOV NAČIN ZALUDELA SVE DOMAĆICE: Obožavaćete ovaj RECEPT, ukusno jelo za celu porodicu

Ovakvu palentu još niste probali, a oduševiće vas ukus

Objavljeno: 14.02.2024. 20:40h

Palentu gotovo svi pravimo na identičan način ali je njena popularnost sve veća sa godinama. Iako je najpopularnija kao sastojak projica, ovaj recept će vas sigurno oduševiti.

Potrebno je:

500 g palente

1,5 l vode

1 kašičica soli

ostali začni po ukusu

100 g rendanog parmezana

Za pohovanje

3 jajeta

malo soli

100 g brašna

200 g prezli

ulje za prženje

Priprema:

U šerpu sipajte vodu i so i ostavite da provri. Kada provri, dodajte palentu i sklonite sa ringle, uz konstantno miješanje da se ne bi stvorile grudvice, pa dodajte parmezan i začine po želji. Dobijenu smjesu zatim prebacite u pravougaonu tepsiju koju ste prethodno podmazali puterom i izravnajte je. Ostavite u tepsiji da se ohladi u potpunosti. Ohlađenu palentu isijecite na 20 kockica. Jaja posolite i umutite, a zasebno pripremite i brašno i prezle. Svaku kockicu uvaljajte sa svih strana u brašno, zatim u jaja i na kraju u prezle. Palentu pržite u malo dubljem ulju, te je stavljajte na tanjir obloženim ubrusom da se ocijedi. Servirajte uz grčki jogurt, peršun ili bosiljak, prenosi slatkadomacica.

BONUS VIDEO

(Espreso/krstarica/D.R./prenela T.M.)