Nemačke palačinke sa punjenjem, Foto: Printscreen/youtube/Prakticna zena

savršen ukus

ORIGINALAN RECEPT ZA PRAVE NEMAČKE PALAČINKE KAKVE SE DECENIJAMA MESE: Srpske domaćice će ODLEPITI na ukus i mekoću

Megapalačinka dovoljna je da zasladi više ljudi, a bez potrebe da stojite dugo ispred šporeta i neumorno okrećete palačinke

Objavljeno: 09.02.2024. 23:30h

Nemačka palačinka, ponegde se naziva i holandska, ali bez obzira na ime, korpulentna dama ne dolazi iz Evrope.

Kako kaže kuvarica Najdžela Loson, palačinka je nastala u nemačko-američkoj zajednici poznatoj kao Pensilvanija Dač…

U originalu recept je tražio testo za palačinke, maslac, šećer i limun, ali s vremenom se menjao. Nešto popularniji sastojci danas traže kriške jabuka i cimet, a kombinuje se i slanina s javorovim sirupom.

Sastojci

55 g maslaca

1 velika slatka jabuka, oljuštena i tanko narezana

120 ml mleka

65 g brašna

4 velika jajeta

3 kašike šećera

1 kašićica ekstrakta vanile

1/4 kašičice soli

šećer u prahu

Priprema

Zagrejte rernu na 200 °C.

Otopite maslac u tiganju od oko 22 cm pogodnom za rernu na umerenoj vatri, zatim prebacite 2 kašike maslaca u blender.

foto: printscreen/ youtube/ Allrecipes

Složite kriške jabuke u tiganj i pržite dok malo ne omekšaju, 3-5 minuta. Jednom ih okrenite. Ne treba da se karamelizuju, samo omekšaju.

Maslacu dodajte mleko, brašno, jaja, šećer, vanilu i so, pa mutite dok smesa ne postane glatka, bez grudvica.

Prelijte testo preko jabuke i prebacite tiganju u rernu. Pecite dok se palačinka ne naraste i ne porumeni, oko 15 minuta. Pospite šećerom u prahu i poslužite.

bonus video

(Espreso/zadovoljna/Zorica Antonijević/prenela T.M.)