Ilustracija, Foto: Profimedia

obratite pažnju

NUTRICIONISTKINJA TVRDI DA JE OVA HRANA NAJBOLJA ZA ZDRAVLJE SRCA: Kad čujete koliko je ZDRAVA ješćete je svaki dan

Monika Rengel je istakla važnost konzumacije 'obične', crne kafe, koja se pokazala kao dobra za povećanje dobrog holesterola i smanjenje upala u telu

Objavljeno: 03.02.2024. 16:35h

Kafa je takođe bogata antioksidansima koji imaju zaštitnu ulogu za srce. Nutricioniskinja ističe da umerena konzumacija crne kafe može biti deo zdravog režima ishrane, pružajući koristi za zdravlje.

Crveno meso: razbijanje loše reputacije

Iako crveno meso često nosi lošu reputaciju, Monika tvrdi da su file minjon i odrezak (potrbušina) zapravo nutritivno vrlo "jaki" i korisni za zdravlje srca. Ona ističe da crveno meso predstavlja dobar izvor proteina, gvožđa, vitamina B, cinka i drugih nutrijenata, te sadrži mononezasićene masnoće slične onima iz maslinovog ulja.

foto: Printscreen/Youtube/Simple Meal Prep.

Svinjska mast: nova perspektiva

Istraživanja su pokazala da svinjska mast sadrži manje zasićenih masti od maslaca, dvostruko više mononezasićenih masti i trostruko veći udio omega 3 masnih kiselina. Monika savetuje da maslinovo ulje i dalje bude primarni izvor masnoća, ali ističe koristi svinjske masti kao dodatnog izvora. Takođe, ističe da je svinjska mast odličan izvor vitamina B i minerala.

foto: RINA

Kalijum: ključni mineral za zdravlje

Nutricionistkinja savetuje da ako smanjujete unos soli, trebalo bi da povećate unos kalijuma, a jedan od najboljih izvora ovog minerala je krompir. Preporučuje se konzumacija svežeg voća, povrća i celovitih žitarica kao način da se obezbedi adekvatan unos kalijuma, koji je važan za održavanje zdravlja, piše Večernji.

BONUS VIDEO

(Espreso/srecnarepublika/prenela T.M.)