Paprikaš, Foto: Printscreen/Youtube/ Turkish Food Travel

UUUH, KAKAV JE!

TRADICIONALNI BANATSKI SVINJSKI PAPRIKAŠ DECENIJAMA JE GLAVNO JELO U VOJVODINI: Gurmanluk ukusniji nego u KAFANI

Oduvek se u Banatu dobro jelo baš

Objavljeno: 01.02.2024. 10:35h

O tome svedoče brojne anegdote o Sosi, jedroj i dobrodušnoj Banaćanki koja svome mužu Lali, uglednom čoveku, gazdu i domaćinu, povazdan servira ogromne količine hrane. A takvih priča ne bi ni bilo da nije bogate kulinarske tradicije kojoj Banat, kao i cela Vojvodina, kroz vekove ima. Po tome je kuhinja Banata zaista jedinstvena u Srbiji. Evo kako ide recept:

Sastojci:

-svinjsko meso 1 kg

- crni luk 3 glave

- krompir 0,5kg

- mlevene slatke paprike 3 supene kašike

- biber 2 kafene kašike

- mleveni kim po želji

- masti malo

- začin

Priprema:

Luk isečemo na kockice i stavimo da se dinsta na malo masti.

Kad se luk omekša,dodamo meso,mlevenu slatku papriku,posolimo,sipamo vode da pokrije meso i ostavimo da se kuva.

Kada meso omekša,dodamo krompir isečen na kockice ,mleveni biber,mleveni kim i kuvamo dok se krompir skuva.

Uz gotov paprikaš obavezno služimo kiseli kupus kao salatu.

BONUS VIDEO

(Espreso/stvarukusa/prenela T.M.)