Ilustracija, Foto: Profimedia

paŽnja

LEKAR OTKRIO NA KOJU BOLEST UKAZUJU HLADNE RUKE I NOGE: U pitanju je OZBILJNA STVAR, jedan SIMPTOM je najgori

Hladne ruke su samo jedan od simptoma anemije

Objavljeno: 30.01.2024. 10:25h

Hladne ruke ne moraju biti samo znak prehlade tokom zime već mogu biti i simptom ozbiljne bolesti. Naime, lekari navode da osećaj hladnoće i umora može da znači da vašem organizmu nedostaje gvožđe, a što na kraju može dovesti do anemije.

Glavni razlozi za nizak nivo gvožđa uglavnom je nedovoljno konzumiranje namirnica koje su bogate gvožđem, ali i problem s apsorpcijom gvožđa i gubitkom krvi.

„Hladne ruke i stopala mogu biti posledica anemije izazvane nedostatkom gvožđa. Osobe s anemijom imaju lošu cirkulaciju krvi jer nemaju dovoljno crvenih krvnih zrnaca za snabdevanje tkiva kiseonikom“, navodi lekar Vikaš Modi, prenosi Klix.ba.

Hladne ruke su samo jedan od simptoma anemije

foto: Printscreen/Youtube/RTV Stara Pazova

Takođe, osim hladnih ruku, još jedan od znakova da imate nedostatak gvožđaa odnosno anemije je umor. Najveći rizik od anemije imaju žene koje su u predmenopauzi jer im je potrebno gotovo 50 posto više gvožđa zbog menstruacije. Trudnice bi takođe trebalo da unose više gvožđa kako bi pomogle u razvoju bebe.

Ostale rizične grupe uključuju vegane i vegetarijance jer biljna hrana uglavnom sadrži gvožđe koje se ne apsorbuje tako lako kao ono koje se nalazi u mesu.

Drugi znakovi da možda imate nizak nivo gvožđa su: glavobolje, kratak dah, suva kosa i koža, jače lupanje srca, bleda koža, lomljivi nokti, slabost, nemirne noge i oticanje i bol u jeziku i ustima.

(Espreso/Danas/Klix.ba/Prenela P.V.)