Bakin stari recept za lepinje, Foto: Jelejelena Petrović

ukusno

BAKA OTKRIVA RECEPT ZA DOMAĆE LEPINJE KAO IZ SNOVA: Mekane i fine SA RUPICAMA, ovakve još nigde NISTE JELI (VIDEO)

Domaće lepinje kao iz pekare dobićete za tili čas. Pogledajte ovaj bakin stari recept i prepustite se uživanju u pripremi ovog neizostavnog priloga svakom ručku.

Objavljeno: 29.01.2024. 10:36h

Tajna dobre lepinje je u vazdušastom testu. U samom procesu izrade testa za lepinju specifično je to što testo tri puta narasta, pa je struktura ovog peciva vazdušasta, lagana i idealna kao osnova za ukusan obrok.

Potrebno je:

  • 200 ml vode
  • 200 ml mleka
  • 3 kašike ulja
  • 20 gr kvasca
  • 1 kašičice šecera

Priprema:

U vodu mlaku izmrvite kvasac i dodajte šećer i izmešajte. Dodajte kašiku brašna i izmešajte, Kad nadodje sipajte u veću vanglicu dodajte mlako mleko i dodajte brašno da testo bude mekše i da se ne lepi. Testo lupajte varjačom da bude glatko.

U vodu mlaku izmrvite kvasac i dodajte šećer i izmešajtefoto: Jelajelena Petrović

Pred kraj rukama malo umijte testo uljem i ostavite na toplom da naraste 40 minuta.

Testo podelite na komade po 250 gr pa oblikujte rukama lopte i pokrite folijom i krpom da odmara 10 minuta.

Pred kraj rukama malo umijte testo uljem i ostavite na toplom da naraste 40 minuta.foto: Jelajelena Petrović

Svaku lopticu razviti veličinu većeg tanjira najbolje rukama pritiskajući rukama što više ivice a manje sredinu.

Vaše lepinje će na samom kraju izgledati ovako slasno, a tek ukus da probatefoto: Jelajelena Petrović

Pokriti da odmore pa ih poseći tupim nožem i premazati belancetom ili mlekom. Posuti susamom Peći na 250 stepeni C oko 7 minuta da porumeni.

Prijatno, uživajte!

BONUS VIDEO:

(Espreso/ I.O)