Podvarak, Foto: Printscreen/Youtube/Kuvajte sa Stašom

NEMA MU RAVNOG

NAJBOLJI SRPSKI PODVARAK SA SUVIM MESOM BACIĆE VAS U TRANS: Naše bake su ga samo ovako spremale - olizaćete tanjire

Sezona je jela od kiselog kupusa, a jedno od najomiljenijih kod nas je upravo podvarak

Objavljeno: 26.01.2024. 10:51h

Za pravi srpski podvarak obavezno je korišćenje suvog mesa, kako bi bio jak i ukusan. Donosimo vam recept koji će vas raspametiti ukusom i zasititi sva vaša čula.

Sastojci:

oko 2,5 kg kiselog kupusa

oko 200 ml ulja

meso po izboru (dimljena barena pečenica, domaća kobasica, suva slanina, suve kosti i sveže meso)

1/2 kašike suvog začina

1 kašika crvene, sitne paprike

1/2 kašike peršunovog lista

nekoliko listova lovora

Priprema:

U tiganju zagrejati pola mere ulja, pa spustiti suvu slaninu, kobasicu i sveže meso da se proprže sa svih strana. Izvaditi meso pa ulje od pečenja istresti u dublji lonac.

foto: Printscreen/Youtube/Kuvajte sa Stašom

Kada se ulje zagrejalo spustiti sav kupus, dodati začine i ostaviti da se kupus proprži. U toku prženja dodati još malo ulja, da se ne bi lepio. Pržiti 20 minuta. Kada se kupus ispržio sjediniti ga sa mesom. Zasladite se uz najbolju Egipćanka tortu!

foto: Printscreen/Youtube/Kuvajte sa Stašom

U posudu u kojoj ćete peći redjati red kupusa, pa red mesa i tako do kraja. Odozgo treba da je kupus. U toku redjanja dodati lovorov list. Prekriti sve aluminijumskom folijum.

foto: Printscreen/Youtube/Jelajelena Petrovic

Izbušiti viljuškom nekoliko rupica na foliji da bi višak pare mogao da izlazi napolje. Staviti da se peče sat vremena na 200 stepeni. Posle sat vremena skinuti foliju i vratiti da se dopeče jos 30 minuta.

Podvarak servirati topao uz pire krompir ili palentu.

BONUS VIDEO

(Espreso/stvarukusa/prenela T.M.)