Ilustracija, Foto: Andriy Popov / Panthermedia / Profimedia

obratite pažnju

DOKTOR OTKRIO KAKO SE ISPRAVNO KORISTI SPREJ ZA NOS: Ceo život ga pogrešno stavljamo, a to pravi FATALNE posledica

Pedijatar i alergolog dr Zakari Rubin objasnio je kako se pravilno koristi sprej za nos i upozorio na grešku koju svi pravimo

Objavljeno: 25.01.2024. 09:16h

Koliko puta ste osetili gorak ukus prilikom korišćenja spreja za nos? To nije dobro, naglasio je pedijatar i alergolog dr Zakari Rubin. Sprej za nos se najviše koristi u sezoni virusa i služi za ublažavanje simptoma alergije, prehlade, zapušenosti i curenja nosa. Ipak, postoji greška koju svi pravimo kada ga usmerimo u nos.

"Problem kod spreja je taj što može da bude vrlo gorak i zato, ako ga ne uzmete pravilno, možda neće delovati dobro. Ali možete da osetite ukus i to ume da bude stvarno mučno", rekao je u TikTok snimku i objasnio da "ako osećate ukus, traćite lek". Potom je otkrio kako se sprej za nos pravilno koristi. "U većini slučajeva ljudi će samo usmeriti sprej u bilo kom smeru, ali jako je važno staviti ga na pravi način kako bi se smanjila mogućnost krvarenja iz nosa ili osećanja ukusa", rekao je dr Rubin.

foto: Profimedia

Kako se pravilno koristi?

Kada želite da stavite sprej u nos, potrebno je da glavu nagnete prema napred, tako da je nos okrenut prema nožnim prstima. Ne postavljajte ga pravo nagore ili u sredinu. Sve što treba da uradite, jeste da rasprskivač postavite prema uhu, na istoj strani. Na primer, ako je u levoj nozdrvi, treba da usmerite rasprskivač prema levom uhu.

Poprskajte obe nozdrve jednom, a potom ponovite. Ovo pravilo važi za odrasle, deca treba da poprskaju samo jednom, istakao je alergolog. Umesto da "usisavate" lek kroz nos, dr Rubin predlaže da normalno dišete i pomičete glavu napred-nazad kako biste spečili da iscuri ili krene niz grlo.

BONUS VIDEO

(Espreso/Mondo/T.V./prenela T.M.)