Pita, Foto: Privatna arhiva

recept

RAZVUCITE KORE ZA PITU BAŠ KAO ŠTO SU TO RADILE NAŠE BAKE, U OVOME JE ŠTOS: Samo tako se neće KIDATI, a biće MEKANE

Pita će dobiti potpuno nov šmek uz ručno pravljene kore

Objavljeno: 23.01.2024. 17:43h > 17:46h

Domaće kore za pitu su srž tradicionalne kulinarske umetnosti, koje se prenose kroz generacije. Ovaj klasični element domaće kuhinje simbolizuje veštinu i strpljenje, i donosi poseban ukus i teksturu koji se teško mogu uporediti s kupovnim varijantama.

Proces izrade domaćih kora za pitu je umetnost koja zahteva preciznost i osećaj. Počinje odabiranjem odgovarajućih sastojaka, gde kvalitet brašna i vrsta masnoće igraju ključnu ulogu.

Vrsta brašna

Kad birate brašno, najbolje je da bude T400 ali se kore mogu praviti i od onog T500. Ako koristite ovo drugo, imajte u vidu da njega treba nešto malo manje za ovu količinu vode. Veoma je bitno da ga prosejete da nema grudvice.

foto: Privatna arhiva

Temperatura vode

Voda ne sme da bude hladna da ne biste usporili proces razmekšavanja testa, ali ni vruća da ne "skuvate" brašno i time upropastite elastičnost testa. Dakle, nešto između topla voda.

Kako se mesi testo

Veoma bitan proces koji zahteva posebnu pažnju jeste trenutak kada se mesi testo. Testo za kore treba biti elastično, ali ne previše tvrdo, kako bi se moglo lako razvlačiti. Sto treba da bude posut brašnom, a testi se mesi dok ne prestane da se lepi za sto i za ruke.

Kad osetite da vam testo raste pod rukama i ostavlja tanak sloj od brašna, to je gluten koji je počeo da se razvija. Ukoliko se desi da su vam se na rukama zalepili komadići, bacite ih sa strane a nemojte ih vraćati u testo jer će vam ostati grudve u kori.

Razvlačenje kora

Razvlačenje kora je možda najzahtevniji deo procesa. Zahteva određenu veštinu da se testo razvuče tanko i ravnomerno, bez pucanja. Uzmite neki veliki stari stolnjak ili stari čaršav koji više ne upotrebljavate, bitno je da bude od pamuka. Pospite odozgo malo brašna. Ruke stisinte u polupesnicu i podvucite ispod testa, pa kružeći oko stola povlačite blago testo ka seb, šireći malo šake u suprotnim pravcima. Ne vucite jako da ga ne pocepate. Znaćete da je kraj ako vam se na krajevima testa pojave rupice. Sklonite nožem zadebljale delove kore. Potom filujte po želji i ako volite, napravite neki od preliva za pitu.

foto: Privatna arhiva

Vreme pripreme:

40 minuta + 2 sata dizanja

Sastojci:

800 g brašna

400 ml tople vode

120 g ulja

10 g soli

sir i puter za punjenje

Priprema:

1. Zamesiti testo od svih sastojaka nekih desetak minuta, oblikujte ga u kuglu, premažite uljem, pokrijte providnom folijom i ostavite dva sata da narasta.

2. Podelite na 2 jufke i razvaljajte oklagijom rna pobrašnjenoj podlozi na kvadrat otprilike 40x40 cm.

3. Premažite uljem i jufku razvlačite rukama preko stola na kojem je stolnjak. Ne koristite prste!

4. Razvučenu jufku filujte po želji zarolajte, stavite u namašćenu posudu i peciote na 200 stepeni 40-45 minuta.

Bonus video:

(Espreso/24sedam/Prenosi A.M.)